Nieuws

19-03-2024 12:53

Collectief beveiligen bedrijventerreinen werpt vruchten af

Op diverse bedrijventerreinen in de Stedendriehoek investeren ondernemers in collectieve voorzieningen op het vlak van beveiliging. Zo ook in Zutphen en Voorst. Naast dat deze aanpak resulteert in een lager aantal incidenten, levert het ondernemers ook de nodige financiële voordelen op. Twee parkmanagers doen hun verhaal.

Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Evert van de Worp

Rob ten Bok is sinds twee jaar actief als parkmanager voor de Stichting Parkmanagement Zutphen, die de vier bedrijventerreinen – Revelhorst, De Mars, De Stoven en Lage Weide, in totaal circa 800 bedrijven – in zich verenigt. “Tot nu toe heb ik gelukkig geen grote incidenten meegemaakt, dat bleef beperkt tot koperdiefstal bij een bedrijf. Het algemene beeld is overigens dat het aantal inbraken op goed beveiligde terreinen terugloopt”, zegt hij. “Dat is te danken aan inzet van surveillance en camera’s of een combinatie van beide. Ook zijn bedrijven zichzelf beter gaan beveiligen, mede doordat camera’s en andere technologie goedkoper zijn geworden.”

Alles wat losstaat, vormt nog wel nog een risico. “Als er geen hek om een bedrijf heen staat en iedereen er zomaar naartoe kan lopen, dan gebeurt er nog weleens wat: materieel dat ontvreemd wordt of katalysators die weggesloopt worden onder auto’s die bijvoorbeeld buiten het hek van een autodealer staan.”

Orde en netheid
De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Voorst (VPBV) bestaat inmiddels een jaar en voorzitter Gerard van Dalen, tevens voorzitter van bedrijventerrein Engelenburg in Twello, ziet ’s avonds weleens verkeer dat er niet hoort en meldt tevens dat er regelmatig inbraken plaatsvinden. “In bedrijfsverzamelgebouwen, maar ook bij kantoren en in bedrijfshallen. Zo hebben ze een keer gewoon een stuk uit de achtergevel gezaagd en zo de spullen weggehaald”, vertelt hij.

Intussen heeft de VPBV het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald. “We streven naar orde en netheid op het industrieterrein, geen bomen waar we ze niet willen hebben, en sluiten paadjes af voor auto’s. Verder lopen we twee keer per jaar een rondje met gemeente, politie, brandweer en douane, die ons adviseren”, zegt Van Dalen. “Soms staat een auto voor langere tijd geparkeerd op het bedrijventerrein en weet niemand van hij is. Misschien heeft de eigenaar hem gewoon geparkeerd, maar de auto kan natuurlijk ook gestolen zijn.”

Goede ervaringen
Daarnaast maakt de VPBV voor collectieve beveiliging gebruik van de surveillancedienst van Vigilat, waar leden facultatief aan kunnen deelnemen. “Zij rijden rondjes, controleren of panden, deuren en ramen dicht zijn. De volgende stap is het optuigen van gezamenlijk cameratoezicht”, aldus Van Dalen. In Zutphen heeft Ten Bok daar goede ervaringen mee. “Wij hebben al ruim tien jaar camera’s staan en die beelden worden centraal uitgekeken in de avonden en de weekends. Hiervoor werken we samen met I-Watch”, vertelt hij. De Stichting Parkmanagement Zutphen heeft verder Veneberg in de arm genomen voor de surveillance op de terreinen. “Ook wij trekken via het KVO samen op met gemeente, politie en brandweer, en daar zijn ook enkele ondernemers bij aangesloten.” Verder kunnen bedrijven op de vier bedrijventerreinen in Zutphen ook korting krijgen als ze verzekerd zijn bij Interpolis met hun opstalverzekering.

De camera’s op de bedrijventerreinen zijn gekocht door en eigendom van de stichting. “Die aanschaf hebben we collectief gedaan, met subsidie van gemeente of provincie. Verdere uitbreiding is gefinancierd door de ondernemers zelf, vanuit een ondernemersfonds”, schetst Ten Bok. “We reserveren geld voor vervanging van camera’s in de toekomst en voor het oplossen van eventuele storingen. Momenteel lopen er onderzoeken naar uitbreiding van het cameranetwerk.”

Opbouwende fase
Bij de VPBV is een en ander nog in de opbouwende fase. Bedrijventerrein Engelenburg telt circa zestig bedrijven, waarvan inmiddels de helft zich heeft aangesloten bij de VBTV. “De eerste 25 procent ging vrij makkelijk, de rest sloot zich aan toen sprake was van huisvesting van asielzoekers op het bedrijventerrein. Als je als ondernemers gezamenlijk optrekt, sta je toch sterker richting de gemeente”, stelt Van Dalen. In de nabije toekomst wil VBTV zich ook richten op kleinere bedrijventerreinen in de gemeente Voorst, zoals Nijverheid en ’t Belt (eveneens in Twello), bedrijven op vliegveld Teuge, in Terwolde en in Voorst. “Op Nijverheid en ’t Belt hebben zich inmiddels twee ondernemers gemeld die de kar willen trekken.”

Van Dalen zet de komende tijd verder op gemeenschappelijk inkoop van uiteenlopende facilitaire zaken. “Denk aan schoonmaak of materialen die nodig zijn of aan gezamenlijk afval laten ophalen, zodat er niet dertig verschillende auto’s het terrein op komen. Bovendien wordt het meestal goedkoper als je samen optrekt”, zegt hij. In een aantal gevallen gelden vanwege collectiviteit namelijk aantrekkelijke kortingen, zoals al gerealiseerd bij de gezamenlijke energie-inkoop. “En als je zoals wij in het bezit bent van het KVO kunnen leden gebruikmaken van een collectieve verzekering, onder meer voor brandveiligheid. Ook kun je korting krijgen op je bedrijfsverzekering, op voorwaarde dat je bij Interpolis verzekerd bent. Tot slot organiseren we binnenkort een bijeenkomst over cybersecurity. Ook een stuk beveiliging, maar dan van inkomende kabels.”

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by