Nieuws

14-03-2024 09:48

Loor Legal & Partners: hoe voorkom je ruzie na de fusie?

Als ondernemer bent u gewend om de lijnen uit te zetten en zelfstandig beslissingen te nemen. Als u besluit om een investeringsmaatschappij aan boord te halen, verandert uw rol en positie binnen uw eigen onderneming. De meeste investeringsmaatschappijen wensen een (controlerend) meerderheidsbelang in de onderneming. Tegelijkertijd willen ze op afstand blijven en de dagelijkse gang van zaken overlaten aan het management (lees: u). Dit betekent dat u voortaan rekening en verantwoording moet afleggen en bij uw beslissingen rekening dient te houden met de belangen van uw mede-aandeelhouder.

Die nieuwe rol gaat lang niet iedere ondernemer gemakkelijk af. Hoe voorkom je dat zo’n private equity investering in de vorm van een (juridische) bedrijfsfusie ontaardt in een ruzie? Wat in ieder geval helpt om dit risico te verkleinen, is het maken van realistische en op maat gesneden afspraken tussen partijen, en wel van tevoren in een aandeelhoudersovereenkomst.
 
Feitelijk is de aandeelhoudersovereenkomst een soort spoorboekje voor de (gezamenlijke) B.V. Een heldere marsroute die de betrokken partijen wijst op een snelle afronding van zaken in ieders belang als de samenwerking faalt, één van de partijen een wanprestatie levert of de onderneming wordt verkocht. Hiermee gaat de aandeelhoudersovereenkomst veel verder dan de gangbare statuten van de onderneming. De statuten bouwen het ondernemingshuis, maar met de
aandeelhoudersovereenkomst spreek je alle huisregels voor de ‘bewoners’ af. Vooral ook afspraken over hoe te handelen in situaties waarin een conflict binnen de nieuwe samenwerking ontstaat. Daar komt bij: statuten van een BV zijn publiekelijk opvraagbaar, maar de aandeelhoudersovereenkomst met alle onderlinge afspraken blijft uit het publieke domein.
 
Het uitonderhandelen van een aandeelhoudersovereenkomst met een investeringsmaatschappij is een cruciale stap om de belangen van alle betrokken partijen te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke punten waarop u moet letten tijdens dit proces:
 
1. Rapportageverplichtingen en goedkeuringsbesluiten
Opeens wordt u geconfronteerd met de verplichting om periodiek de resultaten te rapporteren en vooraf goedkeuring te vragen voor het nemen van bepaalde directiebesluiten. Zorg ervoor dat de lijst met vereiste goedkeuringsbesluiten zoveel mogelijk beperkt wordt tot echt materiële bestuursbesluiten en de rapportageverplichting in periode en omvang aansluit bij het type onderneming. Bij een mkb-onderneming is een terugkoppeling per kwartaal in plaats van maandelijks met financiële kengetallen in plaats van uitgebreide tussentijdse LTM-cijfers vaak meer dan voldoende. Investeringsmaatschappijen hechten aan deze financiële verslaggeving, terwijl het in de ogen van de ondernemer vaak onnodige administratieve rompslomp oplevert. Verkeerde verwachtingen over en weer zijn vaak een belangrijke oorzaak van wrijving en irritatie.
 
2. Bestuursstructuur
Onderhandel over de bestuursstructuur en bepaal wie de bestuursleden zullen zijn. Overweeg het opnemen van onafhankelijke bestuurders om evenwichtige besluitvorming te bevorderen.
 
3. Besluitvorming en meerderheidsregels
Stel regels op voor besluitvorming en bepaal onder welke omstandigheden meerderheidsbeslissingen nodig zijn. Zorg ervoor dat belangrijke beslissingen unaniem of met een bepaalde meerderheid moeten worden genomen.
 
4. Exit strategieën
Onderhandel over exitstrategieën voor alle partijen. Bespreek de voorwaarden waaronder de investeringsmaatschappij haar belang kan verkopen en onder welke omstandigheden u als ondernemer het bedrijf kunt verkopen.
 
5. Dividendbeleid en anti-verwatering
Bepaal het dividendbeleid en de verdeling van eventuele winst. Onderhandel over de frequentie en voorwaarden voor het uitkeren van dividenden. Maak ook goede afspraken over het aantrekken van (externe) financiering en de gevolgen voor de zittende aandeelhouders om te voorkomen dat uw aandelenbelang tegen uw zin verwatert.
 
6. Drag-Along en Tag-Along Rechten
Overweg drag-along-rechten, waarbij minderheidsaandeelhouders worden verplicht om hun aandelen te verkopen wanneer een meerderheidsaandeelhouder dit doet. Tag-along-rechten beschermen minderheidsaandeelhouders door hen het recht te geven om hun aandelen mee te verkopen in het geval van een verkoop door een meerderheidsaandeelhouder.
 
7. Vertrekregeling en waardering
Onderhandel over de specifieke gebeurtenissen en voorwaarden die een gedwongen vertrek ‘triggeren’ (goodleaver/earlyleaver/badleaver) en de aan die specifieke gebeurtenissen gekoppelde verkoopprijs van de aandelen.
 
Het investeren in solide aandeelhoudersovereenkomsten helpt om potentiële geschillen in de toekomst te minimaliseren.
 
Ga voor meer informatie over Loor Legal & Partners naar www.loorlegal.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by