Nieuws

15-04-2023 09:25

Beleggen: een slimme zet voor ondernemers?

In een tijd waarin de spaarrentes historisch laag zijn, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve manieren om hun vermogen te laten groeien. Beleggen is een van de populairste opties, ook onder ondernemers. Maar wat houdt beleggen precies in, en waarom kan het interessant zijn voor ondernemers in het mkb? In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van beleggen en geven we enkele nuttige tips voor wie wil beginnen met investeren.


Waarom beleggen als ondernemer?
Er zijn verschillende redenen waarom beleggen aantrekkelijk kan zijn voor ondernemers. Ten eerste kan het een manier zijn om vermogen op te bouwen voor later, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen of om te investeren in de groei van je bedrijf. Daarnaast vergroot je met beleggen je financiële kennis en inzicht, wat weer kan helpen bij het nemen van zakelijke beslissingen.


Hoe begin je met beleggen?
Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om je eerst goed in te lezen en je te verdiepen in de verschillende beleggingsmogelijkheden. Vervolgens is het verstandig om te bepalen hoeveel geld je kunt en wilt investeren.


Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg er dus voor dat je een financiële buffer behoudt voor onvoorziene uitgaven. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat je beleggingsdoelen zijn en welk risicoprofiel bij je past.


Actieve of passieve beleggingsstrategie
Er zijn verschillende manieren om te beleggen, zoals het kopen van individuele aandelen, het investeren in beleggingsfondsen of het beleggen in vastgoed. Afhankelijk van je doelen, je risicobereidheid en de tijd die je wilt besteden aan beleggen, kun je kiezen voor een actieve of passieve beleggingsstrategie.


Een actieve strategie houdt in dat je zelf aandelen koopt en verkoopt, terwijl een passieve strategie vaak betekent dat je belegt in fondsen of ETF's (indexfondsen) die een brede marktindex volgen. Voor een actieve strategie heb je over het algemeen meer kennis en tijd nodig dan wanneer je op een passieve manier wilt beleggen. Hiermee hoef je juist niet continu het nieuws over de beurs en beleggingen in de gaten te houden.


Om te beleggen, heb je over het algemeen een beleggingsrekening nodig. Deze kun je openen bij een bank, vermogensbeheerder of broker. Vergelijk de kosten en diensten van verschillende aanbieders en kies degene die het beste bij jouw wensen en situatie past.


Beleggen, wat voor jou?
Beleggen kan een interessante optie zijn voor ondernemers die hun vermogen willen laten groeien en meer financiële kennis en inzicht willen opdoen. Door je goed in te lezen, verstandige keuzes te maken en te beleggen met geld dat je kunt missen, kun je op de lange termijn een mooi rendement behalen en je financiële doelen bereiken.


 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by