Nieuws

19-12-2022 12:23

DNB: Einde recessie alweer in zicht

Einde recessie alweer in zicht, maar huizenprijzen dalen volgens DNB met meer dan 6 procent in komende twee jaar
De recessie is alweer bijna voorbij, nog voor ze goed en wel begonnen is. In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar krimpt de economie nog iets, maar met de terugkomst van de zwaluwen keert in de lente vermoedelijk ook de groei terug.


Momenteel verkeert Nederland waarschijnlijk in een recessie, al weten we dat pas zeker na het huidige kwartaal. Van een recessie is immers pas sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. Door de gierende inflatie slonk het bruto binnenlands product in het voorbije derde kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Mocht het herfstkwartaal zoals verwacht ook in de min eindigen, dan blijken we achteraf bezien dus officieel de negende recessie in de afgelopen halve eeuw te hebben doorgemaakt.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe prognose gepubliceerd waarin staat dat de recessie in Nederland bijna voorbij is en dat de economie in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar nog iets zal krimpen, maar naar verwachting zal de groei in de tweede helft van 2022 terugkeren. DNB verwacht dat de economie in 2023 met 0,8% zal groeien en in 2024 met 1,6%.

De inflatie zal dit jaar 11,5% bedragen, voornamelijk als gevolg van de stijging van de energieprijzen voor consumenten met 80%. Volgend jaar zal de inflatie echter dalen naar 4,9%, gevolgd door 5% in 2024. De werkloosheid zal volgend jaar licht stijgen van 3,6% naar 4,2%, maar zal in 2024 weer dalen. De cao-lonen zullen volgend jaar met 5% stijgen en in 2024 met 4,2%. De huizenprijzen zullen echter in de komende twee jaar met meer dan 6% dalen volgens DNB.

~ JG
Bron: VK
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by