Nieuws

16-04-2020 13:56

Van kantoortuin naar effectieve werkplek in één week!

Als werkgever wil je dat werknemers zich concentreren en op één taak richten. Maar het menselijk brein staat continu open. Gesprekken van collega’s, geluiden van printers, beweging van langslopende mensen, we nemen het bewust en onbewust allemaal waar. Hoewel de kantoortuin creativiteit en relevante communicatie juist zou moeten bevorderen, doet dit het tegenovergestelde. Zo concludeert tv-programma De Monitor. Mensen zijn continu aan het schakelen tussen verschillende ‘taken’. Dit is slecht voor de prestaties van werknemers. We spraken Linda Scholte van KOPexpo uit Vaassen. ‘’Wij willen bedrijven helpen om na een periode van thuiswerken extra efficiënt aan de slag te kunnen’’.

Onze hersenen verbruiken ongeveer 30% van onze dagelijkse energie. Iedere keer dat we worden afgeleid, verbruiken we een stukje van onze eindige hersencapaciteit. Wanneer werknemers op een onrustige plek werken is het dus fysiek en mentaal onmogelijk om acht uur achter elkaar volledig gefocust te zijn, met maximale productiviteit en de best mogelijke output. Vragen we dit wél van werknemers, dan is een hoger ziekteverzuim door vermoeidheid en burn-outs onvermijdelijk. Het is daarom dat onderzoekers, ergonomen en bedrijfsartsen een kantoortuin afraden.

Waarom wordt er tóch vaak gekozen voor een kantoortuin?

‘’Het is niet gek dat veel werkgevers voor een kantoortuin kiezen. Het is financieel aantrekkelijk, geeft overzicht en kan bovendien erg mooi zijn. Daarnaast is er bij ontwikkeling van een nieuw kantoor vaak te weinig kennis over een goede inrichting bij werkgevers, architecten en kantoorinrichters. Het gevolg is dat werknemers snel afgeleid, vermoeid en overprikkeld zijn. Dit heeft weerslag op veel aspecten in het werk: concentratie, prestaties en werkplezier.’’

‘Een kantoortuin kan met een aantal simpele aanpassingen worden omgebouwd naar een effectieve werkplek’

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by