“Dit vond ik altijd al zo’n mooie plek, ik heb steeds gezegd dat ik hier wel voor mezelf zou willen beginnen als ik de kans kreeg.” Aan het woord is Jan Klercq, eigenaar van restaurant ’t Diekhuus. Gelegen aan de dijk bij Terwolde, met een prachtig uitzicht over de skyline van Deventer is het niet moeilijk de charme van het toprestaurant te zien. “De uitstraling van dit pand, de parkeergelegenheid, dit was een eenmalige kans die op m’n pad kwam. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

De kaart eruit
Midden jaren negentig streek Deventenaar Klercq neer in ’t Diekhuus. Hij nam twee man personeel over en bracht een enorme hoeveelheid kennis en ervaring mee. De eerste paar jaar draaide ’t Diekhuus goed onder het traditionele concept van een menukaart en keuze uit verschillende gangen. “Maar na een paar jaar was ik daar klaar mee en besloot ik zonder menukaart verder te gaan. In 2004 was het zover en het heeft gelukkig goed uitgepakt. Als je zoiets goed brengt en zorgt dat alles wat je doet van topkwaliteit is, dan komen mensen wel terug.”.

Een flinke tegenslag
Helaas sloeg in 2006 het noodlot toe. Een wasdroger achterin de spoelkeuken vatte vlam en ondanks verwoede bluspogingen van Klercq, ging ’t Diekhuus volledig verloren. “De buitenmuren stonden nog, maar verder heeft die twaalf minuten brand een ontstellend grote schade aangericht”, blikt hij terug. “Dat doet zeer, ik was nog lang niet klaar met al mijn culinaire ideeën dus de kans tot verkoop die ik na de brand kreeg, heb ik resoluut afgeslagen. Maar het was een flinke klus om de boel weer van de grond af aan op te bouwen en weer helemaal opnieuw te beginnen.”

Het nieuwe concept
Gelukkig was de tuin aan de overkant van de weg niet aangetast en dat bood mogelijkheden. “Na 2006 hebben we het concept nog wat verder verfijnd. We werkten al zonder menukaart, maar sindsdien werken we ook met slechts kleine hoeveelheden vlees en vis. De verhouding is ongeveer tachtig procent groente en twintig procent vlees.” Die aanpak werd gewaardeerd, in 2014 werd ’t Diekhuus uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland en als ambassadeur van Dutch Cuisine doet ’t Diekhuus het ook al jaren goed.

Net even anders
De verrassingen op een bord van Jan Klercq zijn altijd groot. Wie bij snert denkt aan de traditionele wintersoep, komt bij ’t Diekhuus op heel nieuwe ideeën. “Snert kun je prima als saus gebruiken. En een spiegelei kun je ook serveren in de vorm van melkvel met pompoenpuree”, somt Klercq een aantal bijzonderheden op. “Het publiek dat hier komt, loopt wel warm voor dat soort dingen. Mensen komen hier gericht naartoe vanuit het hele land. Ze weten dat ze hier niet moeten zijn voor een goede biefstuk of een snelle, goedkope hap.”

De focus op groente
’t Diekhuus werkt al jaren in een nichemarkt, met de focus op groente. “Als je doet waar je goed in bent, zie je dat over het algemeen wel terug in de boekingen. Maar er komt ook een factor geluk bij kijken natuurlijk, de laatste jaren profiteren we best van de hype rondom gezond voedsel en minder vlees bijvoorbeeld”, beaamt Klercq. “Maar ik had hier nooit met zoveel plezier een pannenkoekenhuis kunnen runnen, om maar iets te noemen. Ik doe wat goed voelt en waar ik altijd mee bezig ben geweest. Dat zijn groenten. In onze biologische tuin staan inmiddels talloze soorten groenten, bessen en aardappelen. Er is een boomgaard en een wijngaard. Soms gaat er iets mis, maar dat biedt ook weer kansen. Als er geen aardbeien zijn vanwege slecht weer in het voorjaar, heb je doorgaans veel meer bramen.”

Er is meer mogelijk
Zakelijk biedt ’t Diekhuus ook al jaren diverse mogelijkheden. “We zijn ’s winters vijf en ’s zomers vier avonden in de week open voor wie lekker wil komen eten. Maar zakelijk is er overdag ook van alles mogelijk. We hebben boven het restaurant een ruimte voor vergaderingen, bedrijfslunches en andere bijeenkomsten met kleine groepen. En ook als zakelijk partners een goede deal hebben gesloten, kunnen ze dat bij ons komen vieren. Dat doen we al jaren en dat blijven we ook met veel plezier doen.”

De toekomst
Wat de komende jaren verder gaan brengen voor ’t Diekhuus weet Klercq nog niet. “Mijn gezondheid is niet meer optimaal, maar verkopen is ook niet aan de orde. Ik heb nog steeds ontzettend veel lol in wat ik doe en ondanks dat ik na een ziekenhuisopname drie jaar geleden wel wat meer aan mezelf denk, ben ik nog niet erg veel bezig met de toekomst van het restaurant. Voorlopig vermaak ik me hier nog uitstekend.”

- Advertentie -