De verrassing van de dag: het heeft ’s nachts geregend, waardoor greenkeeper Eric Metselaar op golfbaan Het Rijk van Nunspeet zijn onderhoudsschema moet aanpassen. “We zouden holle pennen prikken om vilt te verwijderen, maar bij deze vochtige omstandigheden valt de modder los en wordt het gras zwart, dat is geen gezicht.”

De zorg voor de greens draagt Metselaar met een team van tien mensen. “We gebruiken diverse soorten struisgras. Risicospreiding, want bij ziekte wordt dan niet al het gras aangetast. Elk type heeft zijn eigen pluspunt: het één is bestand tegen kort maaien, het ander tegen ziekte, betreding of schaduw. We zaaien vier keer per jaar door om goed gras erin te krijgen. Slechte grassen proberen we weg te pesten, bijvoorbeeld door weinig water te geven, daar kunnen ze slecht tegen.” Intensief werk, aldus Metselaar. “Het is op de knietjes erbij liggen om te kijken of je het juiste grasbestand hebt. Als zich dood materiaal in de grond ophoopt, kan er vilt ontstaan. Bij te veel vilt kan het water niet doorlopen, de grond eronder wordt te droog en die erboven te nat. Daardoor ontstaan schimmels, die ziekte veroorzaken in het gras. Dan heb ik een volgend probleem.”

Goed bewateren en beluchten van de grond is essentieel. “Als dat lukt, ontstaat een optimaal bodemleven met de juiste voedingsstoffen om gras te laten groeien. Dat resulteert in een gezond grasplantje dat sneller herstelt na beschadiging, en in een dichtere grasmat.”

- Advertentie -