Al sinds 1828 brandt Ten Have Koffie in Deventer koffiebonen uit de hele wereld in haar eigen branderij. Inmiddels is het ambachtelijke proces van koffiebranden en het verpakken volledig geautomatiseerd. Wat blijft, is de heerlijke smaak van de melanges.

De groene koffiebonen komen via makelaars naar de fabriek in Deventer. Daar branden, verpakken en verkopen de medewerkers van Ten Have Koffie alles zelf, ondersteund door moderne productietechnieken. Het ruime assortiment varieert van espressobonen tot filtermaling en van vriesdroogkoffie tot fresh brew. “Voor het branden en de kwaliteitscontrole is nog maar één persoon nodig. De andere medewerkers houden zich bezig met het verpakken, volgend jaar wordt het team uitgebreid”, verklaart Marlous Knol, de derde generatie in het bedrijf, nadat haar opa het bedrijf in 1978 overnam.

Want de koffiezaken gaan goed. Ten Have Koffie levert samengestelde melanges aan bedrijven, horecazaken, winkels en particulieren, en biedt klanten de mogelijkheid hun eigen private label koffie te kiezen. “Dat kan vanaf 24 kilo, in pakken van 1 kilo, 500 of 250 gram. Een aantrekkelijke optie, want dan staat je eigen naam op het koffiepak”, zegt Marlous Knol. “In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, houd je bij je eigen merk dezelfde kwaliteit koffiebonen. Alleen bepaal je zelf het smaakprofiel en de verpakking.”

Speciaal voor haar klant en heeft Ten Have Koffie twee proefpakketten samengesteld. Daarbij kunnen koffieliefhebbers kiezen uit zes espressomelanges en/of twee soorten fresh brew. In de webshop zijn voor thuis tevens de geselecteerde melanges van Deventer Leut te verkrijgen, in vijf smaakvariaties met uitnodigende namen als Vreugd, Fortuin, Pracht, Buitenkans en Roem. Bij het inkopen gaat Ten Have Koffie voor puur en eerlijk, zo blijkt uit de keurmerken die het bedrijf bezit: het Rainforest Alliance (arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud), Fair Trade (Max Havelaar), Biologisch (geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) en UTZ certified (duurzame landbouw).

Marlous Knol is sinds vier jaar actief in het bedrijf en staat sinds twee jaar aan het roer. Eerder werkte ze jarenlang als belastingadviseur, maar de overstap bevalt uitstekend. “Ik houd van de geschiedenis van Ten Have Koffie en van de beleving en de ontwikkeling van het product. Er komen steeds meer smaken en steeds meer zetmethoden. Het is een traditie die continu in beweging is”, zegt ze. “En iedereen heeft er een mening over, maar er is geen goed of fout. Alle koffie die jij lekker vindt, is goed.”

Ten Have Koffie
Rostockstraat 6
7418 EL Deventer
0570 – 63 09 00
info@tenhavekoffie.nl
www.tenhavekoffie.nl

- Advertentie -