“Het specialisme van de grote accountantskantoren met de toegankelijkheid van een kantoor om de hoek.” In één zin vat Evelien Schuurman het DNA van Alfa Accountants en Adviseurs samen. Drie kantoren om de hoek zijn het eigenlijk, want Evelien is directeur van het Alfa-cluster Zutphen-Zelhem-Aalten. In die drie vestigingen werken ongeveer veertig medewerkers voor uiteenlopende opdrachtgevers. Al lang niet alleen meer in de agrarische sector, ook het midden- en kleinbedrijf heeft de kwaliteiten van de breed georiënteerde adviseur ontdekt.

Met ruim dertig kantoren heeft Alfa – 900 medewerkers sterk – een plezierige landelijke spreiding. Er is immers altijd een kantoor in de buurt. Juist dat lokale aspect geeft toegevoegde waarde, constateert Dick Bos. “We staan letterlijk en figuurlijk dichtbij onze klanten. We kennen de cultuur van een regio, we weten wat er op lokaal niveau speelt.” Dick Bos is relatiemanager maar ook – om nog even op die specialismen terug te komen – ervaren in DISC-scans. Dit is een effectief instrument om ondernemers meer inzicht te geven in hoe ze de onderlinge samenwerking en communicatie kunnen verbeteren.

Persoonlijke financiële planning
Zo heeft Alfa nog meer professionals in dienst buiten het ‘reguliere’ traject van jaarrekeningen en aangiften. Subsidieadviseurs bijvoorbeeld, estate planners, maar ook een fiscaal adviseur die thuis is in persoonlijke financiële planning: Harm te Hennepe. “Ondernemers hebben meestal wel een goed beeld hoe de zaak ervoor staat. Maar hun eigen financiële toekomst is vaak niet helder.”

Support van hoofdkantoor
Die brede financiële en specialistische branchekennis spreekt aan. Evelien Schuurman: “We kunnen altijd terugvallen op specialisten in het hele land en de support van het hoofdkantoor in Wageningen.” Daardoor kun je een klant met elke vraag bedienen.” En het liefst proactief. “Zien we ontwikkelingen aankomen, dan maken we klanten er op tijd alert op: heb je dit al geregeld? We zijn makkelijk benaderbaar. Een klant die belt, krijgt gelijk antwoord.”

Groei in mkb-segment
Opvallend is de groei onder klanten in het mkb-segment, afkomstig uit de driehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer. Met name bij opdrachtgevers die een laagdrempelige, informele maar wel professionele adviseur zoeken. Bovendien is Alfa een kantoor dat voeling heeft met de tijdgeest en duurzaam bezig is: Alfa is een ‘B Corp’, een onderneming die ook streeft naar maatschappelijk rendement. Kantoren zijn nagenoeg papierloos, zonnepanelen voorzien deels in de eigen energiebehoefte en Alfa is maatschappelijk betrokken. Dick Bos: “We begeleiden ook ondernemers bij het verduurzamen van hun eigen bedrijf. Iets wat we met onze kennis van fiscale zaken en subsidies ook financieel aantrekkelijk kunnen maken.”

- Advertentie -