Sinds begin november is er naast Deventer Koek ook Deventer Koffie, een lokaal product waarvoor diverse Deventer bedrijven de handen ineen hebben geslagen. De beste koffiebonen worden rechtstreeks van coöperaties van koffieboeren in Uganda naar Deventer verscheept tegen een eerlijke prijs en hier gebrand, verpakt en verkocht.

Dit is een stevige steun in de rug voor deze koffieboeren. Daarnaast vloeit de winst terug naar dit land in Oost Afrika waardoor opleidingen en ondersteuning mogelijk worden voor jongeren die aan de slag willen als koffieboer.

Deventer heeft al een ruime tijd een speciale band met Uganda. De Stichting Kinderen van Uganda werkt al sinds 2009 aan projecten in Kibinge, Centraal Uganda. Daarnaast heeft de Gemeente Deventer projecten met een Ugandese overheidsorganisatie en zijn er uitwisselingsprojecten van scholen met Uganda. Deventer Koffie heeft afspraken gemaakt voor de levering van Robusta-bonen uit Kibinge en betrekt arabica-bonen uit een zuidelijker deel van Uganda. De coöperatie van koffieboeren is een belangrijke factor om boeren in deze arme plattelandsgebieden verder te helpen.

Diverse Deventer bedrijven zijn betrokken bij Deventer Koffie. Als een van de eerste organisaties heeft Rabobank Salland zich aan dit project verbonden. Zij schenken Deventer Koffie en daarnaast heeft de bank zich ingezet voor de introductie met bijeenkomsten en informatie. De koffiebonen worden gebrand en verpakt bij Fleur de Café aan de Hamburgweg in Deventer. Zij zorgen ook voor de distributie.

Het logo en de huisstijl van Deventer Koffie zijn ontworpen door Birza Design. Zij kwamen al snel tot de ontdekking dat de vlag van Uganda de kleuren geel, zwart en rood bevat, tevens echte Deventer kleuren. Het centrale symbool bestaat uit een koffieboon, met hierin naast de Deventer toren ook de gekroonde kraanvogel, het symbool van Uganda. De kleurbanen komen overal in terug, onder andere in de verpakking, affiches en brochures en in de speciale kartonnen koffiebekers, geproduceerd door het Deventer bedrijf Promotiebeker.

De koffie is verkrijgbaar in verpakkingen van 250 en 1000 gram. De pakjes van een half-pond worden ook speciaal verpakt in een buidel van bark cloth, een Afrikaans jasje met een bijzonder verhaal. Koffiestruiken houden van schaduw. Daarom worden op de plantages de inheemse Mutuba- bomen aangeplant. Van deze bomen wordt al eeuwenlang het duurzame natuurproduct bark cloth verkregen, een vezelrijke boombast die ook op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed voorkomt en jaar na jaar opnieuw kan worden geoogst van dezelfde boom. Deze verpakking is in Uganda voor Deventer Koffie geproduceerd voor een eerlijke prijs. Een mooi Deventer geschenk om cadeau te geven.

De verkoop van Deventer Koffie aan particulieren gaat in eerste instantie via Roemar koffie & thee, Walstraat 45 in Deventer. Bedrijven en instellingen die interesse hebben in deze zuivere, smaakvolle koffie kunnen contact opnemen met Ruud Boon: 06 – 10 38 25 02

- Advertentie -