Technische bedrijven door Deventer wervingsbureau Seca bezocht Seca Werving & Advies is een wervings- en adviesbureau gespecialiseerd in het bemiddelen van docenten en trainers voor het beroepsonderwijs. Sedat Cakmak, directeur van de Deventer firma, vertelt over de originele aanpak en werkwijze. “Binnen de onderwijswereld is er behoefte aan goed gekwalificeerde leraren voor de exacte en taalvakken. Die leraren vinden wij in het bedrijfsleven en in de zakelijke dienstverlening. Daar waar het momenteel economisch juist wat minder gaat.”

Neem de ICT en de multimedia als voorbeeld. Het zijn typische hedendaagse banen waar geen lerarenopleiding voor is. “Daarom zijn vakmensen nodig die kunnen dienen als docent die dit moeten aanleren. We werken veel met zij-instromers”, aldus Cakmak. “Die groep personen is afkomstig uit het bedrijfsleven. Daar waar het momenteel juist slecht gaat. We begeleiden die personen in het traject om leraar te worden.”

De visie blijkt te werken. Inmiddels heeft Seca al vele kandidaten bij diverse scholen geplaatst. De firma van Cakmak is nu een jaar actief. De directeur zelf is daarvoor vijftien jaar actief geweest in de onderwijswereld. Cakmak was afdelingsmanager van een mts in Amersfoort. “Ik weet dus hoe de situatie is. Alle scholen vissen in dezelfde vijver. En dat wordt de komende periode alleen maar erger. Er moeten dus alternatieve bronnen aangeboord worden om aan docenten te komen.” Het ministerie heeft besloten om het middelbaar onderwijs minder geld te geven. De verwachting? “Tot 2013 zal er in dit segment een lerarenbehoefte ontstaan zijn van ongeveer 25 procent. Dit vanwege natuurlijke uitstroom van huidige docenten.”

Sinds 1 juni heeft Cakmak een intercedente aangenomen die een deel van zijn taken overneemt. Samen met Francy Angwarmasse hoopt hij de drukte beter aan te kunnen. Want waren het voorheen enkel mbo-leraren waar Seca zich op richtte, inmiddels vult het bedrijf ook vacatures voor vmbo-leraren en havo-docenten in. “Een misverstand daarbij? De meeste scholen denken dat onze werkzaamheden veel geld kosten. Dat is niet zo. Schakel ons in en je hebt de garantie dat die functie van leraar ingevuld wordt. Uiteindelijk levert dat juist geld op.”

Seca zoekt voorlopig onverdroten verder bij bedrijven die het momenteel wat lastig hebben om hun personeel aan het werk te houden. “Daar is kennis te halen die voor ons interessant is. Uiteindelijk willen we leraren leveren voor alle bedrijfstakken uit het onderwijs. We moeten de sleutel worden in de zoektocht naar docenten die de scholen zélf niet kunnen vinden. Ook die halen we uit het bedrijfsleven. Dus, heb je een technische opleiding gehad op hbo- of wo-niveau, maar werk je liever in het onderwijs? Het kan. Neem maar eens contact met ons op.”

- Advertentie -