Onze taal raakt op. We hebben teveel woorden gebruikt. Je hoort het om je heen. De taal lijdt aan uitputtingsverschijnselen.

“Ik heb zoiets van… nou ja… ik irriteer me eraan dat geen één van hun hun verantwoording niet neemt, zeg maar.”

We hebben taal gemorst. Altijd en overal moeten we ons woordje klaar hebben. Geen onderwerp slaan we over om woorden aan te verspillen. Mensen op de vlucht. De politieke keuze van een bekende Nederlandse. Banken en bonusaanbiedingen. Voetballen zonder Oranje. De kapsels en kapsones van collega’s. Het wel en wee van Europa. Een verdrag met Oekraïne en de sterren van de Amerikaanse teevee.

Vooral over onze vermeende eigen gevoelens pruttelen we maar door. Als psychologiecursisten in een centrifuge.

“Nou… Ik weet niet. Begrijp je? Ik voel toch zoiets als een leegte. Maar dan dieper, zeg maar. Het is een soort van… Niet dat ik iets mis, het is meer dat er iets ontbreekt. Een… tja, hoe zal ik dat nou zeggen? Snap je wat ik bedoel?”

De woorden met betekenis zijn op de vlucht geslagen. Brabbelwoordjes draaien aaneengeklit nog wat rondjes. Het zijn inhoudsloze meninkjes op weg naar de afvoer.

“Daar moesten ze eens een halt tegen toeroepen. Het wordt van kwaad tot ergernis. Weet je wat het is? Ze maken zich liever dik over wat ik de ver-van-mijnachtertuin- show noem. Als het gaat om wat ons eigen huis en haard aangaat, heeft de haas geen naam. En dat mag best wel eens gezegd worden!”

We hebben de taal opgeblazen. Een misverstand is een conflict geworden. Een ongeluk een catastrofe en een griepje een pandemie. Onrust noemen we paniek en als een hoeveelheid te groot is om te tellen, heet dat een tsunami.

We babbelen maar door. Zelfs als er geen gesprekspartner aanwezig is. Dan praten we wel met onze apparatuur. Daar tikken we harde woorden op in. Dat we daarmee kwetsen, onrust stoken, beledigen en onszelf te kijk zetten als kortzichtige navelstaarders? Nou en? Eigen vrijheid van meningsuiting eerst, toch?

We moesten de taal maar eens wat rust gunnen… Om woorden te sparen.

Pluisje

- Advertentie -