Topicus wil tot 2020 het marktaandeel vervijfvoudigen. Hoe? Door verdieping en transparantie. CEO Henk-Jan Knol: “Een gemotiveerd team dat fouten durft te maken is de sleutel tot succes.’’

Groei
Topicus groeit. Niet alleen kent het Deventer bedrijf inmiddels ruim 630 medewerkers, ook de identiteit van de dienstverlening ontwikkelt zich . Waar het ICT-bedrijf de afgelopen jaren vooral zakelijke software ontwikkelde voor de sectoren Zorg, Onderwijs, Finance en Overheid, wil het nu een grotere ‘footprint’ achterlaten. “We willen de maatschappij naar een nieuwe wereld begeleiden. Vanuit maatschappelijke vraagstukken technologie ontwikkelen die ons écht verder brengt’’, aldus CEO Henk-Jan Knol.

Jong talent
Zo is niet meer relevant hoe ze een gaaf nieuw digitaal lesprogramma kunnen maken. Wat telt is: hoe zorg je ervoor dat ieder kind effectief leert, zodat het alles uit zichzelf kan halen? Of: hoe zorg je ervoor dat bankieren leuk en gemakkelijk wordt?
Deze andere mindset vraagt om bredere kennis dan techniek alleen. “Daarom steken we veel energie in het begeleiden van zo’n 100 tot 120 afstudeerders en stagiairs’’, zegt Knol. “Zij kunnen bij ons theoretisch onderzoek doen en omzetten in praktische producten. Daarbij kun je denken aan gedragsanalyses. Welke interface is succesvol en in welke sector? Waarom? Welke frustraties zijn er in het bankwezen en hoe kunnen we daar een oplossing voor bedenken? Hoe leren kinderen? Dit soort vragen is enorm relevant om betere producten te maken.’’

Kunstmatige intelligentie
Die bredere kennis wordt gecombineerd met intelligentere technologie. “We maakten een programma dat detecteert hoe een kind een toets maakt, terwijl hij bezig is. Hoeveel tijd kost het? Wat zijn de resultaten? Het programma verwerkt deze informatie en past de vragen direct aan op het niveau van het kind. Krijgt een kind thuis hulp van ouders? Dan heeft het programma dat door. Dit voorkomt dat het kind de volgende dag veel te moeilijke vragen krijgt. Zo blijft leren uitdagend en effectief.”
De nieuwe divisie Topicus Legal ontwikkelt een programma dat uitspraken van rechters analyseert en inzichtelijk maakt voor advocaten. Zo weten advocaten van tevoren welk denkpatroon een specifieke rechter gebruikt.

Openheid
Maar hoe houd je deze vernieuwende, andersdenkende en ondernemende mentaliteit vast in een sterk groeiend bedrijf? “Door met kleine teams te werken en talent verantwoordelijkheid te geven. Een gemotiveerd team dat fouten durft te maken is de sleutel tot succes. Door fouten te mogen maken en daarvan te leren blijft creativiteit en transparantie gewaarborgd. Verantwoordelijkheid leidt tot persoonlijke groei en dat leidt tot groei van het bedrijf. Het is een positieve spiraal’’, aldus Knol.

Ambitie
Topicus wil het marktaandeel tot 2020 vervijfvoudigen en vele miljoenen gebruikers hebben. Zakelijke en particulieren. “Wij willen het leven voor mensen gemakkelijk, voorspelbaar en betrouwbaar maken. Door de kennis en stabiliteit van een groot bedrijf en de drive van talentvolle mensen om iets bij te dragen aan de wereld.’’

- Advertentie -