In Deventer was de afgelopen jaren weinig uitbreidingsruimte voor bedrijven. Op diverse inbreidingslocaties in de stad probeerden bedrijven hun groei vorm te geven, maar dat viel niet altijd mee. Met de komst van Bedrijvenpark A1 is er aan die periode van krapte een eind gekomen. Jan Wiggers, bedrijfsmakelaar en medevennoot bij Thoma Post Bedrijfsmakelaars is blij met de eerste 56 hectare aan de overzijde van de A1.

Historie
“Er is in Deventer een divers bedrijvenaanbod, de afgelopen vijftig jaar is dat alleen maar gevarieerder geworden. Van echte ‘maakstad’ is Deventer getransformeerd naar een stad van waaruit ook veel consultancy plaatsvindt. Niet meer alleen grote handelsbedrijven als Stegeman, Auping en Nefit, maar ook ingenieursbureaus als Goudappel Coffeng, Witteveen + Bos en Antea hebben hun thuishaven in Deventer. Deventer spreekt bedrijven aan, omdat het dichtbij twee belangrijke snelwegen ligt en zowel hoger als middelbaar onderwijs huisvest.”

De bedrijventerreinen
Na de oorlog werd het eerste bedrijventerrein in Deventer aangelegd: Bergweide. Inmiddels zijn delen van het terrein verouderd, maar de herontwikkeling is volop gaande. “Het is jaren geleden dat het zo druk was in het Havenkwartier, het is belangrijk en goed dat de gemeente zo’n revitalisering mogelijk maakt”, aldus Wiggers. Het tweede bedrijventerrein was Kloosterlanden, in de jaren zeventig kwam daar ruimte voor grotere productiebedrijven, maar er kwam voor het eerst ook een heus kantorenpark. Ook op dit kantorenpark zie je nu her en der verouderde gebouwen, Kloosterlanden is met het Runshopping Centre De Snipperling en het auto-eiland een belangrijk gebied voor Deventer. Handelspark de Weteringen, bij afslag Deventer-Oost, werd vanaf 1990 aangelegd met een wat fraaiere uitstraling dan een gemiddeld bedrijventerrein.

Bedrijvenpark A1
Met Bedrijvenpark A1 biedt de gemeente volop ruimte aan nieuwe bedrijvigheid . “De eerste fase omvat 56 hectare uitgeefbare grond, maar als over tien à vijftien jaar ook fase 2 is uitgegeven loopt het vanaf afslag Deventer tot afslag Deventer- Oost. Opvallend is dat er geen ruimte is voor sec kantoren, de gemeente wil eerst dat op Kloosterlanden de huidige leegstand wordt weggewerkt. Op het nieuwste bedrijventerrein kun je juist flinke percelen tot vijftien hectare kopen. Ruimte voor grote bedrijven dus, ik signaleer een tekort aan logistieke bedrijfspanden met loadingdocks, die kunnen er prima hun plek vinden”, aldus Wiggers.

Ambities
Is de gemeente niet te ambitieus met zo’n enorm bedrijvenpark? “Nee hoor”, zegt Wiggers. “Deventer is groot genoeg voor zoiets. Bedrijfshallen van vijf- tot achtduizend vierkante meter zijn geen uitzondering meer.” Als voorbeeld noemt Wiggers Drukwerkdeal. “Wij hebben onlangs een pand van 5.500 vierkante meter voor hen aangehuurd en zij bieden daar werk aan zo’n 150 medewerkers. Deventer profiteert van de aantrekkende markt en met zulke partijen keert de stad weer terug naar haar roots: een stad waar dingen gemaakt worden en waar bedrijvigheid ruimte krijgt.”

- Advertentie -