Op 31 oktober presenteerde Ron Jager, rayondirecteur Advies Zakelijk bij ING Nederland, de trends en verwachtingen op economisch vlak tijdens een netwerkevenement voor Driesteden Business. Een presentatie over de economie in Nederland, maar ook over de regio, door Ron Jager is een opbeurende ervaring. “We gaan de goede kant op, de regio’s Stedendriehoek en Achterhoek komen iets later op gang dan bijvoorbeeld de Randstad, maar al met al hebben we geen reden tot klagen.”

Vanuit een internationaal perspectief, vernauwde het verhaal van Jager zich steeds verder richting regionaal niveau. Hij sprak optimistische woorden over dalende werkloosheid, groeiend economisch vertrouwen en een aantrekkende huizenmarkt. Mario Riesebeek, algemeen directeur van Bdata in Eefde: “Wij zijn een optimistisch bedrijf dat middenin de crisis startte en ervaren een opgaande lijn. Het verhaal van Jager sloot aan bij onze ervaringen.”

Het vertrek van de Japanse Bank of Tokyo uit Groot-Brittannië is voor dat land vervelend, maar voor Nederland is het juist goed nieuws.

China en EU
De EU laat weer een stabiele groei zien, maar nergens groeit de economie zo hard als in China, dat met haar export economie en hoge binnenlandse investeringen sky high gaat. “Voor onze ondernemers is de Chinese groei interessant”, aldus Jager. “Het is een duidelijk signaal om meer toegevoegde waarde te leveren. Stop meer kennis in je producten en onderscheid je op die manier van de massaproducenten in Azië.”

Brexit
Dichter bij huis is vooral de Brexit actueel. Jager: “Dat geeft veel onzekerheid, we weten niet welke kant dat op gaat.” Het Britse parlement moet een Brexit nog goedkeuren en daarmee groeit de onzekerheid. Dat is volgens Jager een slechte zaak. “Onzekerheid is nooit gunstig, je loopt het risico dat mensen minder gaan besteden en dat zullen we dan ook op regionaal niveau gaan merken.” Stephen Wardenburg, directeur van Nedlite totaalreclame in Apeldoorn, ziet het met eigen ogen. “Wij doen geen zaken met Groot-Brittannië, maar mensen worden toch voorzichtig.” Wardenburg merkt binnen zijn bedrijf, dat binnen- en buitenreclame verzorgt, dat de economie niet op haar best is. “Ik hoop van harte dat de economie aantrekt zoals Jager voorspelt, dat is voor elke ondernemer goed nieuws.”

Omdat de EU nog nooit heeft meegemaakt dat een van de lidstaten het verbond wil verlaten, kan er nog van alles gebeuren volgens Jager. “We kunnen scenario’s bedenken, bijvoorbeeld over afne mende economische groei, maar vooralsnog blijkt dat zelfs in Groot-Brittannië de economie groeit. Eigenlijk weten we helemaal niks.” Nederland zal wel gevoeliger zijn voor negatieve effecten van de Brexit, vanwege de relatief grote export naar Groot-Brittannië. Maar Jager relativeert: “Elke medaille heeft twee zijden. Het vertrek van de Japanse Bank of Tokyo uit Groot-Brittannië is voor dat land vervelend, maar voor Nederland is het juist goed nieuws.”

Michaël Kors, algemeen directeur van KORS NV, gespecialiseerd in kunststof verspanen en spuitgieten, deelt niet mee in de glimmende kant van de medaille. “Wij doen zaken in Groot-Brittannië en voor ons betekent Brexit een groot verschil. De koers van het Britse pond is achteruitgegaan, waardoor onze concurrentiepositie verslechtert ten opzichte van Britse concurrenten.”

Positief
Maar Jager maakt zich geen grote zorgen. “Het Nederlandse fundament is heel stevig. Mensen zijn optimistisch, ondanks de onzekerheden. De Nederlandse consu ment én ondernemer zien de toekomst best positief in. Consumenten durven weer geld uit te geven wat de ademruimte voor bedrijven vergroot.” Kors beaamt dit: “Wij herkennen dit positieve geluid.”

Werkloosheid
De werkloosheid ligt in Nederland nog iets hoger dan gewenst, maar het gaat de goede kant op. “We zitten momenteel rond de 5.7 procent”, zegt Jager. “Je houdt altijd een minimum van zo’n 3,5 à 4 procent en de werkloosheid zakt nog steeds. De verwachting is dat we met een jaar of twee onder de vijf procent zitten.” Verbazingwekkend, vindt hij, omdat de pensioenleeftijd juist omhoog gaat. Nemen de ouderen dan geen werkplekken van jongeren in? “Kennelijk niet. Een jaar of zes geleden lag de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar, dat is nu al bijna 64 jaar. Het aantal werkenden onder alle groepen neemt dus toe en toch daalt het werkloosheidspercentage.”

Huizenmarkt
Ook de huizenmarkt komt weer uit het slop. De lage rente en het optimisme van mensen, maken dat er weer meer woningen worden verkocht. Mensen durven zelfs een woning te kopen zonder dat hun eigen huis is verkocht. Dat brengt allerlei branches in beweging. “Mensen willen toch vaak een nieuwe badkamer of een kleine verbouwing”, zegt Jager. Ook schilders profi teren van de aantrekkende huizenmarkt, al merkt Marcel Hekkelman, eigenaar van Hekkelman Schilders uit Laren, daar weinig van. “Het verhaal van Jager over economische groei is binnen ons bedrijf nog niet bepaald merkbaar”, zegt hij. “Maar dat onze regio wat later volgt merken wij met wel meer dingen, dus we hebben goede hoop op een betere markt.” Jager: “Onze regio volgt wel. Neem de Achterhoek, een krimpregio. Daar is minder behoefte aan huisvesting, maar doordat er tijdens de crisis tot de helft minder woningen zijn gebouwd dan waar vraag naar was, is er een krapte ontstaan die nu leidt tot versnelde prijsstijgingen.”

Concurrentiekracht
De concurrentiekracht van Nederland is bijzonder hoog. Na Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten staat Nederland als trotse vierde in de lijst. Volgens Jager is dit eenvoudig te verklaren door ons hoge opleidingsniveau, de goede infrastructuur en onze effi ciënte manier van produceren. “We zijn soms een volk van klagers, maar dat is onterecht.” Het is goed handeldrijven met Nederlanders, omdat we onze talen spreken, reislustig zijn en openstaan voor communicatie met andere culturen. Opvallend is de lage score op de ease of doing in Nederland. Jager: “Kortgezegd hebben we teveel regels, daar moet de politiek wat aan doen. Voor elke situatie een regel maken en handhaven maakt zaken nodeloos ingewikkeld. Bovendien heeft ondernemend Nederland een prima zelfreinigend vermogen. Als we gaan werken met beginselen, een soort geboden, maakt dat de boel een stuk eenvoudiger.”

Kortgezegd hebben we teveel regels, daar moet de politiek wat aan doen.

Toekomst
Jager is positief over de toekomst. Bedrijven kijken weer vooruit. Er worden nieuwe panden gekocht, er is meer behoefte aan werkkapitaal en uitgestelde investeringen uit de crisistijd worden nu ingehaald. Riesebeek: “Volgens Jager lijkt de crisis over z’n hoogtepunt heen, dat sterkt ons in de gedachte dat het nu tijd is om weer te investeren.” Jager vult aan: “Iedereen is crisismoe en wil graag positief naar de toekomst kijken. Dat kan ook weer. Veel signalen staan op groen en dat is een plezierige constatering.”

Locatie
Jager presenteerde zijn verhaal in Rob’s Gastrobar in Lochem. Eigenaar Rob Wendersteyt liet het de gasten aan niets ontbreken. Het grand café met 48 zitplaatsen is geen uitgesproken conferentieoord, maar toch durfde Wendersteyt de uitdaging van de lezing aan. Hij besloot culinair uit te pakken met een viergangendiner.

Voor Wendersteyt was het qua organisatie een hele nieuwe ervaring. “We hebben hier geen aparte ruimte voor vergaderingen of conferenties, maar omdat de zaak verder gesloten was ging dit prima. Voor ons voelde het soms als improviseren, maar we hebben gelukkig veel leuke en positieve reacties gehad. Mensen vonden de ambiance leuk en het diner dat we serveerden beviel ook, dus dit smaakt naar meer.”

Stephen Wardenburg beaamt dit volledig. “Zo’n lezing is altijd interessant en het is alleen maar een pré als er dan ook nog een goed diner aan verbonden is.”

- Advertentie -