Eind vorig jaar sloegen de gemeente Voorst en Hogeschool Saxion de handen ineen om ondernemers in toerisme en recreatie te inspireren en hen te ondersteunen met advies en onderzoek. Dit resulteerde in een Kenniswerkplaats, die de sector een impuls moet geven.

De gemeente Voorst faciliteert en verzorgt een locatie in het gemeentehuis. Ook neemt zij de kosten in het eerste jaar voor haar rekening. “Recreatie en toerisme staan bij ons hoog in het vaandel, we willen een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven. Dan is het zaak vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. De Kenniswerkplaats helpt om de sector Recreatie & Toerisme te stimuleren en uit te breiden”, aldus wethouder Harjo Pinkster.

Samenwerkingspartner is Hogeschool Saxion, vanuit de Hospitality Business School die beschikt over de nodige kennis en data over de toeristisch-recreatieve markt. “Wij zoeken altijd de uitdaging, in onderzoekslijnen, stageplaatsen en bij afstudeeropdrachten. Ondernemers werken veel in hun onderneming en hebben weinig tijd om aan hun onderneming te werken. Daar hebben wij de menskracht voor, jonge frisse mensen met nieuwe ideeën”, verklaart projectleider Bert Janssen. “Ons netwerk strekt zich uit over de hele wereld, net als onze studenten. Nieuwe ontwikkelingen pikken we makkelijk op.”

Pinkster noemt een simpel voorbeeld. “Een van de studenten heeft een oudere ondernemer geleerd hoe hij kan werven via social media. Zowel op techniek als op inhoud: wat doe je wel op Facebook en wat niet?”, vertelt hij. “De Kenniswerkplaats denkt mee over nieuwe kansen en concepten en de uitvoering en financiering ervan.” Ook belangrijk is dat ondernemers weten wie hun klant is, wat ze willen uitstralen en op welke doelgroep ze zich richten. “Daarnaast is het zaak over de schutting van het eigen bedrijf te kijken en samen nieuwe markten aan te boren”, aldus Janssen.

De grote trekkers in de gemeente Voorst zijn modemall Piet Zoomers, Thermen Bussloo en vliegveld Teuge. Maar daaromheen zijn volgens Pinkster en Janssen mogelijkheden te over voor veel kleinschalige recreatiebedrijven die prima passen bij een landelijke uitstraling. “Tijdens de zogeheten inspiratiesessies die wij organiseren, ontdekten we dat veel ondernemers elkaar niet kenden. Terwijl verbinden en samenwerken de basis is voor een goed toeristisch aanbod”, stelt Pinkster.

Bijkomend voordeel is de toeristisch-recreatief gezien centrale en zeer strategische ligging van de gemeente Voorst. Het gebied vormt het groene hart van de Stedendriehoek en ligt centraal in Nederland, tussen de Veluwe en Salland. “We moeten gebruik maken van de aantrekkingskracht van de omliggende steden en natuurgebieden, en deze koppelen aan de Voorster gastvrijheid met haar onontdekte parels en die op een goede manier ontsluiten”, besluit Janssen.

- Advertentie -