De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers bij het krieken van de dag te trakteren op een ontbijt in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. Als de ochtend ontluikt en de dagelijkse beslommeringen zich nog schuilhouden achter de horizon, is de ontbijttafel de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

F16-piloot
Martijn Westdijk koesterde de jongensdroom om F16-piloot te worden. “Helaas bleek ik te groot voor de cockpit en het was de vraag of mijn lichaam bestand was tegen de g-krachten. In plaats daarvan koos ik voor de opleiding ‘facilitair management’. Ik heb die opleiding niet afgemaakt. Via een uitzendbureau kwam ik terecht in het bankwezen als verkoper in de buitendienst. Enkele jaren geleden spraken mijn broer en ik steeds vaker over het gezamenlijk opzetten van een horecagelegenheid. Mijn broer heeft ruimte horecaervaring en onze vader, die inmiddels boven de zeventig is, heeft zijn pannenkoekenrestaurant in Rheden. Ik ben nog steeds blij met de beslissing om Reuvershoeve te starten. Het voelt als een logische stap.”

Steward
“Als kind wilde ik steward worden bij een vliegmaatschappij,” vertelt Henk van der Kolk. “Dat was echt een kinderwens, die ik later nooit heb nagestreefd. Ik ging naar de meao, zonder een idee wat ik wilde worden. In het lokale weekblad viel mijn oog op een personeelsadvertentie van de plaatselijke drukkerij. Ze vroegen een leerling vlakdrukmonteur. Ik schreef een sollicitatiebrief en werd aangenomen. Direct was ik onder de indruk van de techniek. En dat je met behulp van die techniek mooie producten kon maken. Ik ben daar tien jaar gebleven en toen werd ik benaderd voor een allround functie bij een kleine drukkerij. Na zes jaar kreeg ik de mogelijkheid om het bedrijf over te nemen.”

Dierenarts
Anouk Zweverink wilde als jong meisje dierenarts worden. “Totdat ik een filmpje zag over koeien en een dierenarts met grote handschoenen aan. Toen leek het me toch niet zo’n leuk vak meer. Zonder veel na te denken over een andere beroepskeuze, ben ik gaan studeren. Ik was wel geïnteresseerd in de mogelijkheden van online en sociale media. Dat was de motivatie om voor communicatie als studierichting te kiezen. Ik heb die opleiding afgerond, maar het lukte niet om meteen een geschikte baan te vinden. Ik kon wel aan de slag als intercedent bij ASA en daar komt de communicatiestudie me goed van pas.”

Loonwerker
Jan Lowin IJzerman had toekomstvisioenen over een baan als loonwerker. “In ons dorp zag ik altijd grote tractoren rijden. Het leek me wel wat om stoer en relaxed een trekker te besturen. Het liep anders, want mijn interesse lag toch wat meer bij handelen en ondernemen. Ik had al vrij vroeg een aandelenpakketje en op mijn achttiende had ik naast mijn studie een bedrijfje in tuinplanten. Op de heao studeerde ik marketingmanagement en marketingstrategie. Daarna volgde ik een universitaire training, waarbij ik erachter kwam dat ik het vooral boeiend vind om van een abstract idee een businessmodel te maken en daarmee de markt te veroveren. Als online marketing consultant kan ik optimaal gebruik maken van die inzichten. Ik vind het prettig om dat werk te combineren met fysieke arbeid. Ik haal veel voldoening uit een ochtend houtkloven. Overigens heeft mijn vader nog een trekker. Daar versleep ik bomen mee.”

Dienend leiderschap
Jezus is de grootste inspiratiebron voor Henk van der Kolk. “Ik voel me aangesproken door dienend leiderschap, dat is bij Jezus tot volle wasdom gekomen. Ik voel me daardoor geïnspireerd in alle facetten van het leven. God heeft me talenten gegeven, daar moet je optimaal gebruik van maken om jezelf verder te ontwikkelen en om dienstbaar te zijn.”

Gedreven vader
Anouk Zweverink noemt haar vader als grootste inspiratiebron. “Hij is begonnen als bouwvakker en is nu al jaren ondernemer. Hij heeft een goedlopend bouwbedrijf. Door zijn gedrevenheid is hij tijdens de crisis overeind gebleven. Daar heb ik bewondering voor. Ik leer van hem vooral om nooit op te geven en dat er meerdere manieren zijn om je doelen te bereiken.”

Inspirerende gesprekken
Een vriend van Martijn Westdijk overleed op 34-jarige leeftijd. “Wij voerden uitgebreide gesprekken over tal van onderwerpen. De gesprekken konden gaan over werk, over meisjes, over uitdagingen en oplossingen. Nog steeds als ik ergens tegenaan loop, denk ik aan hem. Dan ben ik benieuwd naar zijn visie en oordeel. We waren twee vrienden die elkaars bestaan spiegelden. Ondanks zijn ziekte stond hij open en vrij in het leven. Onze gesprekken blijven me inspireren.”

De juiste balans
Voor Jan Lowin IJzerman vormen de mensen in zijn directe omgeving zijn belangrijkste inspiratiebron. “Mijn ouders houden me scherp om mijn beide benen op de grond te houden met alle wilde plannen die ik in mijn hoofd kan hebben. Van mijn vrouw bewonder ik haar doorzettingsvermogen. Ook bij tegenslagen straalt ze de kracht uit om door te gaan. Mijn vriend heeft een tomeloze energie, met hem kan ik goed sparren over mijn ideeën. Bij mijn schoonouders is het altijd fijn thuiskomen. Zij creëren een warme sfeer waarin ik tot rust kom. Met elkaar helpen ze mij om de juiste balans te bewaren.”

Studiewensen
Henk van der Kolk wil nog geschiedenis gaan studeren. “Ik wil me dan verdiepen in het Romeinse tijdperk. Hoewel ook kunstgeschiedenis en kerkgeschiedenis mijn belangstelling hebben.” “Ik wil me verder verdiepen in coaching om het beste uit mensen naar boven te kunnen halen,” vertelt Anouk Zweverink. “Veel mensen beschikken over verborgen talenten. Ik wil hen helpen om die te ontdekken en te benutten.” Martijn Westdijk: “Ik wil een IT-opleiding gaan volgen. Ik kan nu prima omgaan met mijn smartphone, mijn pc en de kassacomputer. Maar als er iets misgaat, sta ik met mijn handen in het haar. Ook voor de kleinste kink in de kabel heb ik hulp nodig. Ik wil meer problemen zelf op kunnen lossen.” Jan Lowin IJzerman is nog bezig met de afronding van zijn masteropleiding bedrijfskunde. “Daarna zou ik filosofie willen gaan studeren. Ik verwacht dat die studie via andere gezichtspunten mij ook nieuwe bedrijfseconomische inzichten oplevert.”

- Advertentie -