De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers bij het krieken van de dag te trakteren op een ontbijt in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. Als de ochtend ontluikt en de dagelijkse beslommeringen zich nog schuilhouden achter de horizon, is de ontbijttafel de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

Enthousiasme en creativiteit
Annemarie van Amerongen noemt enthousiasme haar karaktereigenschap waar ze het meeste plezier van heeft. Ik kan gemakkelijk andere mensen geestdriftig maken voor een idee en daardoor kost het me weinig moeite om hen mee te krijgen. Het is altijd oprecht bij mij. Ik kan geen enthousiasme acteren als ik ergens niet achter sta.

Daar staat tegenover dat ik soms ongeduldig ben. Als iets me te lang duurt, heb ik de neiging om het op te geven.”

“Ik beleef veel plezier van mijn creativiteit,” vertelt Paolo Eppinga. “Tijdens de lessen kan ik snel oplossingen bedenken voor mijn leerlingen. Ook als bepaalde materialen of spullen niet beschikbaar zijn. Dan verzin ik wel iets met wat wel voorradig is.

Ik heb er wel eens last van dat ik niet goed georganiseerd ben, daardoor vergeet ik dingen die ik nog moet doen. Met als gevolg dat ik aan het einde van een drukke week nogal wat zaken op het allerlaatste moment af moet handelen.”

Multidisciplinair en gedrevenheid
“Ik ben multidisciplinair,” zegt René Eickhof. “Dat beschouw ik als een goede eigenschap. “Ik kan problemen in de werkplaats oplossen, een verkoopprobleem, een logistiek probleem, moeilijkheden met de telefooncentrale enzovoorts. Het voordeel is dat ik snel kan schakelen, maar de valkuil is wel dat iedereen elk willekeurige hobbel aan mij kan voorleggen met de vraag hoe ik het aan zou pakken.

Omdat ik gewend ben om veel zelf te doen, ben ik er minder bedreven in om anderen om hulp te vragen. Dat is niet altijd handig. De karaktereigenschap waar ik plezier van heb en de eigenschap waar ik soms last van heb liggen dus in elkaars verlengde.”

Marco Mout: “Ik vind mijn gedrevenheid mijn meest positieve karaktereigenschap. Daar zit ook een keerzijde aan.

Ik wist tijdens mijn hele leven vrij duidelijk welke kant ik op wilde gaan. Ik wilde bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland fietsten en veel mensen hebben daar om gelachen. Maar het is me wel gelukt. Ik leer steeds beter dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen meteen enthousiast is over mijn plannen. Ik betrek anderen nu beter bij de ideeën die ik heb.”

Eigen kunstwerk en Vaderdagcadeautjes
Het schilderij dat Paolo Eppinga samen met zijn vriendin gemaakt heeft, is voor hem het dierbaarste object dat hij thuis heeft. “We zijn met kwasten en verf in de weer geweest en dat leverde een kleurrijk en sfeervol eigen kunstwerk op. Je ziet eraan af hoeveel lol we hebben beleefd tijdens het schilderen.”

“Mijn drie kinderen hebben door de jaren heen voor Vaderdag een heel mooie verzameling cadeautjes gemaakt,” vertelt René Eickhof. “Op zich hecht ik niet zo aan materiële spullen. Maar als er in het huis brand zou uitbreken, dan breng ik eerst mijn gezin in veiligheid en meteen daarna die Vaderdagcadeautjes.”

Khukhri en reisherinneringen
Marco Mout zijn dierbaarste object is een ‘khukhri’. “Op een van mijn fietsreizen kwam ik in Nepal terecht. Daar ben ik een tijdlang gebleven. Ik gaf daar les aan de school waar de beroemde beeldsnijders opgeleid worden. Via via kreeg ik de opdracht om een ceremoniële houten staf te snijden voor de toenmalige koning Birendra. Dat lukte en ik mocht de staf aan de koning in zijn paleis overhandigen. Als speciale dank schonk hij mij een ‘khukhri’, een groot en scherp hakmes. Tijdens de plechtigheid werd ik meegenomen naar de paleistuin, waar ik met mijn geschenk een jonge waterbuffel moest slachten. Het hakmes staat voor mij symbool voor alle reizen die ik gemaakt heb.”

Annemarie van Amerongen: “Mijn externe harde schijf is voor mij het meest waardevol. Niet vanwege het apparaat zelf, uiteraard, maar vanwege de inhoud. Op die schijf bewaar ik de foto’s van alle reizen die we gemaakt hebben. Ze brengen de herinneringen boven aan veel mooie belevenissen en verhalen.”

Energie en design
Als René Eickhof nog een studie gaat beginnen, dan wordt het een paranormale opleiding. “Ik ben ervan overtuigd dat alles te maken heeft met energie. Ik voel ook de beleving dat ik een eerder leven op aarde heb gehad en dat ik na mijn overlijden ook weer terugkeer. Het is voorgekomen dat ik op de zaak aan een klant dacht die al tien maanden niet langs was geweest; meteen daarna gaat de telefoon en dan blijkt uitgerekend die klant te bellen. Dat heeft alles te maken met energievelden.”

Paolo Eppinga wil zich verder verdiepen in design. “Ik vind het fascinerend om producten te ontwerpen die er mooi uitzien en functioneel zijn. Ik wil vooral nog leren hoe je concepten het beste kunt presenteren en producten in de markt kunt zetten.”

Kennis van culturen en een watervliegtuig
Annemarie van Amerongen gaat in de toekomst Culturele Antropologie studeren. “Ik vind het interessant hoe men in andere culturen met elkaar leeft en werkt. In Nederland menen we dat we alles heel goed doen, maar ik denk dat we nog heel veel kunnen leren van andere landen, overal ter wereld. De belangstelling voor andere culturen heb ik al heel lang en die is gegroeid door de reizen die ik gemaakt heb.

Mijn dochtertje wil ik in haar opvoeding graag meegeven hoe belangrijk en boeiend het is om meer van andere culturen te begrijpen. Ik ben ook voorzichtig bezig met het schrijven van een serie kinderboeken rond dit thema. Ik volg daarvoor een cursus, waar ik leer om voor kinderen in diverse leeftijdscategorieën te schrijven.”

Marco Mout: “Ik zou heel graag nog eens naar Alaska willen om daar te leren vliegen met een watervliegtuig en te landen op het water. Als co-piloot heb ik die waanzinnige ervaring al eens mee mogen maken.”

- Advertentie -