De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers te trakteren op een lunch in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. De lunchtafel onderbreekt de dagelijkse beslommeringen en is de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

Baanbrekend
Roel Elsman noemt Elon Musk als een van zijn inspiratiebronnen. “Ik heb veel over deze unieke ondernemer gelezen. Wat hij allemaal doet en gedaan heeft is fascinerend. Op tal van gebieden is hij actief. Hij richtte een internetbedrijf op, verdiende veel geld met PayPal, is directeur van Tesla en lanceert raketten die na de landing opnieuw gebruikt kunnen worden. Baanbrekend zijn ook zijn projecten om de opwekking en opslag van energie via zonnepanelen te verbeteren en om personenvervoer via een buizensysteem mogelijk te maken. Het is natuurlijk niet vergelijkbaar met wat wij met KNOX doen, maar ook wij streven ernaar om telkens voorop te lopen met vernieuwingen.”

De klant centraal
Voor Gerard Mulder is Pieter Zwart, de eigenaar van Coolblue, een belangrijke inspiratiebron. Coolblue is als bedrijf ook een voorbeeld voor onze organisatie. Coolblue heeft als motto: ‘Alles voor een glimlach’. Wij doen eveneens ons best om onze klanten zoveel mogelijk te verrassen met ons hoge serviceniveau. De klant staat immers centraal.”

Roel Elsman:

“Wij streven ernaar om telkens
voorop te lopen met vernieuwingen”

Helicopterview
Guido van Tongeren heeft grote bewondering voor generaal buiten dienst Peter van Uhm. “Ik heb met veel belangstelling het boek met zijn levensverhaal gelezen. (‘Ik koos het wapen’, Sander Koenen, red.) Hij was pas één dag commandant der strijdkrachten, de hoogste > militair van Nederland, toen zijn 23-jarige zoon in Uruzgan om het leven kwam door een aanslag met een bermbom. Ieder ander mens zou na zo’n tragische gebeurtenis volledig instorten. Ik vond het uitzonderlijk dat hij zijn privéomstandigheden en zijn professionele functioneren van elkaar kon scheiden. Ik krijg veel inspiratie van mensen die met een helicopterview naar het leven kunnen kijken en de teugels, ook bij zware tegenslag, zelf in handen houden.”

Gerard Mulder:

“Ik laat ook het liefst de touwtjes vieren, maar dan wel binnen de afgesproken kaders. Ik ga ervan uit dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen”

Weinig sturing
Over zijn stijl van leidinggeven zegt Roel Elsman: “Ik heb één collega in vaste dienst en daarnaast werk ik samen met mijn vrouw. De collega heb ik zijn eigen functie laten invullen. Hij is bezig om de klantbeleving nog verder te optimaliseren. Mijn visie op leidinggeven is dat je mensen met talenten om je heen verzamelt en dat je hen zo weinig mogelijk sturing geeft. Want daarmee doe je eerder afbreuk aan het talent.”

Binnen de kaders
Gerard Mulder: “Ik laat ook het liefst de touwtjes vieren, maar dan wel binnen de afgesproken kaders. Ik ga ervan uit dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dan kan het nog steeds voorkomen dat iemand niet lekker in zijn vel zit of dat iemand een taak niet goed aankan. Ik probeer een sfeer te creëren waarbinnen deze zaken bespreek baar zijn. Net zoals een sfeer waarin ideeën van medewerkers serieus worden genomen en ook uit worden gevoerd. Daarnaast hanteer ik een directe manier van leidinggeven om de vaart in de werkzaamheden te houden. Afspraken over deadlines zijn niet onderhandelbaar, zinloos vergaderen doen we niet en een genomen besluit staat vast. De afgelopen jaren heb ik mijn best gedaan om verstandiger om te gaan met mijn neiging tot perfectionisme. Mede dankzij managementtrainingen heb ik beter leren relativeren. En beter leren luisteren. In het verleden was ik vaak zelf aan het woord. Nu weet ik dat je er pas achter komt wat er in je team speelt, als je kunt luisteren.”

Guido van Tongeren:

“Door met de mensen te praten en om me heen te kijken, weet ik hoe elk project ervoor staat”

Direct contact
Guido van Tongeren: “Bij ons werken 85 mensen op verschillende locaties. Toen ik het bedrijf overnam, heb ik me wel afgevraagd wat de meest ideale vorm was om daar leiding aan te geven. Ik hou van het geven van verantwoordelijkheid. Ik voer elk jaar met iedereen een functioneringsgesprek. Dat doe ik zelf omdat ik voorstander ben van direct contact.

Ik wil mijn stijl van leidinggeven typeren als ‘management by walking around’. Ik geloof niet in een organisatie met allerlei tussenlagen waar ik dan rapportages van moet krijgen. Door vaak op de verschillende locaties aanwezig te zijn, weet ik toch wel hoe het zit. Door met de mensen te praten en om me heen te kijken, weet ik hoe elk project ervoor staat. De mensen kunnen mij op elk moment van de dag bellen of persoonlijk aanspreken. Ik ken de namen van alle medewerkers, de namen van hun partners en vaak ook van hun kinderen.”

- Advertentie -