De drijfveren, voorkeuren en achtergronden van de ondernemer zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden BUSINESS aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers bij het krieken van de dag te trakteren op een ontbijt in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. Als de ochtend ontluikt en de dagelijkse beslommeringen zich nog schuilhouden achter de horizon, is de ontbijttafel de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen.

Friso van der Wal is directeur van de stichting ‘NO KIDDING Stop kindermishandeling’. De landelijk opererende vrijwilligersorganisatie wil iedereen bewust maken van de ernst, omvang en gevolgen van kindermishandeling. Dat gebeurt onder meer door de verhalen die ervaringsdeskundigen, volwassenen die zelf als kind mishandeld zijn, in het hele land vertellen. Over zijn grootste hobby legt hij uit: “Op een aantal momenten in mijn leven heb ik kantelmomenten beleefd. Ik kijk daar nu met veel genoegen op terug. Want dat zijn momenten die beslissend waren voor mijn loopbaan en mijn privéleven. Ik beschouw het als mijn hobby en mijn drijfveer om dingen te leren en te ondernemen die bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik volg ook nog trainingen om beschikbaar te zijn voor anderen. Om hen te inspireren en te helpen hun eigen weg te zoeken.”

Kookkunsten
Jacqueline de Bree ontwikkelt trainingen op het gebied van leiderschap. Zij is oprichter en eigenaar van bureau V.R.I.S., gevestigd in Lochem. De vier letters staan voor visie, resultaat, intermenselijk en samenwerking. “Met negen medewerkers verzorgen wij trainingen en coaching trajecten in het hele land. Dat doen we zowel individueel als in teamverband. Onze opdrachtgevers zijn onder meer actief in de logistiek, de retail, het onderwijs en de installatiebranche.” Haar grootste hobby is koken. “Ik geniet ervan om me in de keuken creatief uit te leven. Ik kijk wat er in huis is en daarmee ga ik aan de slag. Een recept is slechts een leidraad, hoorde ik laatst een kok zeggen en daar ben ik het mee eens. Mijn voorkeur gaat uit naar Italiaans eten. Ik maak het liefst pasta’s en salades. Vrienden en familie verras ik graag met mijn kookkunsten. Dan komt er zelden taart op tafel, want bakken gaat me minder goed af.”

Kwart triathlon
Dick Bos is relatiemanager bij Alfa Accountants en Adviseurs in Zutphen. Daarnaast is hij eigenaar van Your Progress. Daarmee geeft hij avontuurlijke leiderschapstrainingen in de wildernis. “De deelnemers reizen naar het Amazonegebied in Suriname. In die spannende omgeving worden zij geconfronteerd met zichzelf om een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van hun gedrag.” Sport is zijn grootste hobby. “Ik train drie á vier uur per week om me voor te bereiden op deelname aan de kwart triathlon van Didam. Die vindt volgend jaar in juli plaats. Vorig jaar heb ik daar ook aan meegedaan. Dit jaar niet omdat ik een blessure had opgelopen bij een andere liefhebberij: vechtsport.”

Achter de hond rennen
Jeika Bredewold is mede-eigenaar van Bredewold Creatie, Web & Print in Wezep. Het familiebedrijf startte in 1978 als drukkerij. “Onze dienstverlening is de laatste jaren enorm uitgebreid. Ons team van 15 medewerkers houdt zich dagelijks bezig met adviseren, ontwerpen en vormgeven van online en offline media. De drukkerij is onderdeel van het bedrijf gebleven. Veel opdrachtgevers van het eerste uur behoren nog steeds tot onze klantenkring.”

Sinds een maand of drie is ze in haar vrije tijd aan het canicrossen. “Dat is nu mijn grootste hobby. Wij hebben een Rhodesian Ridgeback. Dat is een grote hond en die bind ik een touw om waar een tuigje aan vast zit. Ik doe het tuigje om en dan rent de hond zo snel mogelijk over onverharde paden en ik ren daar achteraan. De hond trekt mij dus eigenlijk vooruit. Dat is canicrossen. Het is een nieuwe sport in Nederland. Het is de bedoeling dat je hond je helpt om te versnellen. Ik ren inmiddels vijf kilometer binnen de 25 minuten.”

Natuur
Dick Bos haalt inspiratie uit de natuur. “Het is fascinerend hoe alles met elkaar verweven is. Als ik het me goed herinner was ‘buiten’ het eerste woordje dat ik als kind uitsprak. Ik vind het nog steeds een belangrijk woord. De natuur is er gewoon, als een vanzelfsprekendheid. En tegelijkertijd is er die onwaarschijnlijke interactie tussen al die verschillende soorten dieren en planten. De natuur heeft een rustgevende werking. Groen is de kleur die rust geeft.”

Dienstbaarheid
Jezus is de grootste inspiratiebron voor Jeika Bredewold. “De mooiste mens die ooit op aarde heeft rondgelopen. Hij heeft zich klein gemaakt, terwijl hij zo groot was. Hij waste bijvoorbeeld de voeten van zijn apostelen. Ik neem een voorbeeld aan zijn manier van leven waarin hij dienstbaarheid voorop stelde. Dat uit zich bijvoorbeeld in de manier waarop ik in teamverband samenwerk.”

Kennis en wijsheid
Voor Friso van der Wal is zijn ex-vrouw zijn grootste inspiratiebron. “Ik ben 22 jaar met haar getrouwd geweest en we hebben nog steeds dagelijks contact. Zij beschikt over veel kennis en wijsheid. Zij heeft me geleerd hoe je mensen om je heen moet verzamelen om als persoon verder te komen. Met elkaar kun je over hindernissen heen die je individueel niet kunt nemen. Zij is zich bewust van de waarde van de eenvoud en de harmonie van alledag. Het grootste deel van mijn inzichten heb ik aan haar te danken.”

Lotte
Jacqueline de Bree laat zich inspireren door haar oudste dochter Lotte. “Zij is twintig en leeft helemaal in het hier en nu. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen. Naast doelgericht is ze mensgericht. Ze is puur en kijkt anders tegen het leven aan dan anderen. Dat inspireert mij iedere dag.”

Dierenarts en Canada
Jeika Bredewold wilde als kind dierenarts worden. “Toen ik op de middelbare school zat, was die droom verdwenen, dus maakte ik andere keuzes. Dieren vind ik wel nog steeds leuk. Dat is gebleven.” “Volgens mij had ik als kind geen wensdromen over een bepaald beroep,” zegt Dick Bos. “Mijn moeder vertelde wel dat ik als peuter op mijn driewielertje riep dat ik naar Canada ging. En vervolgens van het dorp waar wij woonden richting stad fietste. Dat avontuurlijke heb ik altijd wel gehouden.”

Dirigent en Sonja Barend
Friso van der Wal: “Ik weet nog dat ik als kind fantaseerde over hoe het zou zijn als ik dirigent was. Het leek me fantastisch om een groot orkest te leiden, mooie muziek te laten klinken en nog applaus krijgen ook. Dirigent ben ik nooit geworden, maar muziek is altijd belangrijk voor me gebleven. Ik heb bijvoorbeeld in koren gezongen.”

“Ik wilde graag Sonja Barend zijn,” zegt Jacqueline de Bree. “Ik koesterde niet de wens om journalist te worden, maar ik wilde net zoals zij de juiste vragen kunnen stellen en met oprechte belangstelling naar de antwoorden luisteren. De droom is enigszins uitgekomen. Door vaak naar haar programma’s te kijken heb ik geleerd dat je voor een goed gesprek de ander vertrouwen en ruimte moet geven. Dat pas ik in mijn werk toe.”

- Advertentie -