Over het leven na de pensionering & een minder goede eigenschap

Over zakendoen, de eigen organisatie en economische ontwikkelingen kan de gemiddelde ondernemer boeiend vertellen. Over zijn of haar drijfveren, voorkeuren en achtergronden laat de ondernemer zich minder vaak uit. Toch kan het niet anders of de unieke eigenschappen van de privé-persoon zijn onlosmakelijk verbonden met het zakelijk functioneren. Die gedachte is voor Driesteden Business aanleiding om elke twee maanden een aantal ondernemers bij het krieken van de dag te trakteren op een ontbijt in restaurant ’t Diekhuus in Terwolde. Als de ochtend ontluikt en de dagelijkse beslommeringen zich nog schuilhouden achter de horizon, is de ontbijttafel de behaaglijke plek om ontspannen over jezelf te keuvelen. Dit keer praten vijf ondernemers over het leven na de pensionering en het ombuigen van een minder goede eigenschap.

Jan van den Berg (59) Directeur Van den Berg Schilders, Apeldoorn
(Familiebedrijf met een historie van honderd jaar. De zoon van Jan vormt de vierde generatie.)
Grootste hobby: Zeezeilen. “Komende zomer willen we een rondje Groot-Brittannië doen.” Laatst gelezen boek: “Een boekje over whisky’s uit Schotland.” Onlangs muzikaal gegrepen door: Ilse de Lange. Grootste ergernis: “Gebrek aan kwaliteit en vakmanschap.”Ik word blij van: “Mijn kleinkinderen.”

Wil de Groot (42) Directeur De Groot Schoonmaakspecialisten, Apeldoorn
(Specialistische reiniging zoals gevelreiniging, schoonmaak na calamiteiten en glasbewassing.)
Grootste hobby: Oude motoren. “Ik haal meer voldoening uit het klussen dan uit het rijden op een motor.” Laatst gelezen boek: ‘De ontvoering van Alfred Heineken’ van Peter R. de Vries Onlangs muzikaal gegrepen door: Phil Collins. Grootste ergernis: “Mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor de eigen daden. Ik word blij van: “Mijn twee zoons en de zon.”

Hans van Telgen (41) Directeur Goodwill Media, Apeldoorn
(Uitgeverij gespecialiseerd in kleurboeken voor medische kinderdagverblijven.)
Grootste hobby: Skiën. “Dat doe ik bij voorkeur in Tsjechië. Ik hou van snelheid en van actief in de natuur bezig zijn.” Laatst gelezen boek: ‘Mobiel’ van Stephen King. Onlangs muzikaal gegrepen door: Amy Winehouse Grootste ergernis: “De ‘verhuftering’ van de samenleving. Ik word blij van: “Mijn kinderen en de hectiek in mijn bedrijf.”

Remco van Donk (41 Directeur BMI-Thegon, Baak
(Productiebedrijf in de toeleverindustrie van zeer diverse metaalproducten en –toepassingen.)
Grootste hobby: Besturen. “De samenleving is maakbaar en door sturing te geven, wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen. Laatst gelezen boek: ‘Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink Onlangs muzikaal gegrepen door: ‘Dochters’ door Marco Borsato Grootste ergernis: “Individualisme, waardoor het ook normaal gedrag lijkt te worden om naar een ander te wijzen om de verantwoordelijkheid door te schuiven. Ik word blij van: “Het samenzijn met onze beste vrienden onder het genot van een glas wijn.”

Jos Linthorst (38) Directeur Aannemersbedrijf Linthorst, Apeldoorn
(Traditioneel aannemersbedrijf sinds 1894, gespecialiseerd in verbouw.)
Grootste hobby: “We hebben een oud huis gekocht uit begin 1900. Het is een hobby geworden om dat helemaal zelfstandig op te knappen. Zo ga ik ook weer terug naar de basis van mijn vak. Laatst gelezen boek: “Een boekje met cartoons van Peter van Straaten. Onlangs muzikaal gegrepen door: ‘Dochters’ door Marco Borsato Grootste ergernis: “Oneerlijkheid en arrogantie. Ik word blij van: “Mijn gezin.”

Grotere afstand

Als Jan van den Berg 65 wordt, wil hij zich op een andere manier met schilderen bezig gaan houden. “Ik heb de spullen al aangeschaft om me op het kunstschilderen te storten. Of het daar ook van komt, weet ik niet, want ik ben ook een verwoed fotograaf. Met de huidige digitale technieken kun je exact het beeld maken dat je in je hoofd hebt.”\r\nJan heeft de dagelijkse leiding van zijn bedrijf al aan zijn zoon overgedragen. “Zolang het nodig is zal ik hem blijven steunen. Ook na mijn vijfenzestigste, als ik tenminste nog iets toe te voegen heb. Ik wil adviezen aan blijven dragen, zeker omdat ik van een grotere afstand naar de materie kan kijken. Als ik merk dat mijn adviezen ingehaald zijn door ontwikkelingen die de nieuwe generatie beter bijhoudt dan ik, stop ik daarmee.”

Rondreis door China

“Net zoals veel ondernemers zal ik na mijn pensionering eerst moeten wennen aan een minder hectisch bestaan,” verwacht Wil de Groot. “Daarom zal het verstandig zijn om al eerder te beginnen met afbouwen. Ik zou mijn expertise op bescheiden schaal nog wel voor het bedrijf in willen zetten, maar als ik heb gekozen voor een opvolger, moet ik die niet voor de voeten gaan lopen. Als je afscheid hebt genomen, denk je waarschijnlijk toch in termen van hoe vroeger de zaken aangepakt werden.”\r\nWil denkt na zijn opvolging veel op reis te gaan. “In ieder geval wil ik een rondreis door China  maken. Daarnaast wil ik psychologie studeren, vaker gaan golfen en vaker gaan vissen.”

Italiaanse droom

Hans van Telgen stelt zich voor dat hij het al geruime tijd voor zijn vijfenzestigste verjaardag rustiger aan doet. “Ik verdiep me al in vragen als hoe een familiebedrijf over te dragen en hoe afstand te nemen. Mijn vriendin, mijn broer en een vriend zijn actief in de zaak. Goodwill Media draait ook gewoon door als ik mij er niet meer mee bemoei. Dat doe ik overigens gedeeltelijk al niet meer. Ik participeer in andere ondernemingen. Over een jaar of vijf stop ik ermee om nieuwe participaties aan te gaan. Ook ik wil dan meer gaan reizen.” Remco van Donk is na zijn afscheid in Italië te vinden. “Zo hebben wij dat met onze beste vrienden afgesproken. Dat wordt een heel ander leven waar we met z’n vieren volop van willen gaan genieten. Dat lijkt voor mij wél ver weg, want ik ben pas een jaar zelfstandig ondernemer. Ik zit nu dus nog in de opbouwfase. De Italiaanse droom is al ontstaan voordat ik ondernemer werd.”

Tweeling

“Ik hoop op mijn vijfenzestigste niet meer zo actief de topsport te hoeven bedrijven zoals ik dat nu doe,” zegt Jos Linthorst. “Ik hoop dan het bedrijf klaargestoomd te hebben voor de nieuwe generatie. Het zou leuk zijn als het bedrijf binnen de familie bleef, maar dat is geen absolute must. Natuurlijk fantaseer ik er wel over dat mijn ene zoon technisch directeur en mijn andere zoon commercieel directeur wordt. Als ik dat voor hen kan organiseren – zo is destijds voor mij ook de mogelijkheid gecreëerd – dan zal ik dat doen. Vooropgesteld dat ze het zelf willen. De tweeling is pas één jaar, dus daar valt absoluut niets van te zeggen. Zelf hoop ik op hogere leeftijd zodanig financieel onafhankelijk te zijn dat ik kan genieten van allerlei liefhebberijen waar ik nu niet aan toekom.”

Delegeren

Hans van Telgen heeft de neiging om snel een oordeel over een ander te vormen. Dat noemt hij een minder prettige eigenschap van zichzelf. “Als ik langer de tijd neem om met iemand te praten en meer interesse toon, dan heeft de ander sterker het gevoel dat ik een wijzere beslissing neem. Ik heb daarom geleerd om minder snel te oordelen en minder snel een beslissing te nemen. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat die beter overwogen beslissing meestal niet sterk afwijkt van mijn eerste impuls. Ik weet nu wel zeker dat ik een besluit vooraf van alle kanten goed bekeken heb.”

Remco van Donk vindt delegeren lastig. “Ik heb het idee dat het resultaat beter is als ik alles zelf doe. De onmiddellijke consequentie daarvan is dat ik heel lange dagen maak. Door de jaren heen loopt dat zwakke punt als een rode draad door mijn carrière. Het is een eigenschap die lastig te veranderen is. Vooral het laatste jaar doe ik daar wel mijn best voor.”

Controle

“Ik ben een ‘control freak’,” zegt Jos Linthorst. “Alles wat bij ons de deur uitgaat, wil ik gezien hebben. Daarin ga ik wel eens te ver, want je moet mensen ook de kans geven om fouten te maken en daarvan te leren. Het is een eigenschap die ik met een coach heb doorgesproken en daar heb ik veel aan gehad. Ik heb daarvan geleerd om het beste uit het menselijk kapitaal binnen mijn bedrijf te halen.” Jan van den Berg had brutaler willen zijn. “Ik vond en vind het al prachtig als opdrachtgevers voor ons kiezen vanwege de kwaliteit van ons werk. Ik ben altijd te bescheiden geweest om van de toren te blazen dat wij uitstekend werk leveren. Ik heb niet de leeftijd meer voor radicale veranderingen aan mezelf, maar achteraf gezien had ik wat agressiever in de markt willen opereren, met behoud van kwaliteit uiteraard. Dat had ons een groter marktaandeel opgeleverd.”

- Advertentie -