Een avond van tevoren bedacht Jan Klercq van ’t Diekhuus in Terwolde pas het menu. Tijdens de jaarlijkse kookclinic in zijn keuken bereidden zeven ondernemers uit de regio Stedendriehoek alle gerechten zo goed als ze konden. “Ik heb het niveau wel wat aangepast natuurlijk”, lacht Jan Klercq terwijl hij een pannenlikker doorgeeft. “Maar ze doen het heel goed. Dat is leuk om te zien.” Zijn gerechten vinden normaal gesproken gretig aftrek onder particulieren uit het hele land. En ook zakelijk wordt ’t Diekhuus regelmatig gereserveerd. Dankzij de gunstige ligging, authentieke uitstraling en vooral bijzondere keuken is het een uitstekende plek voor een zakelijke lunch of diner.

Samen bezig zijn
Een van de deelnemers aan de kookclinic is Mark van Hierden. Terwijl hij groene asperges in tempurabeslag in de hete olie dompelt, vertelt hij dat het stiekem allemaal geen kunst is voor hem. “Ik heb een drukkerij in Eerbeek, drukkerij Van Hierden, maar ik ben van huis uit kok.” Had hij dan niet een iets ingewikkelder taak moeten krijgen? “Nee hoor, dit is helemaal prima, ik vermaak me uitstekend. Het is gezellig met de andere ondernemers en we maken iets lekkers. En zeg nou zelf, samen eten is toch altijd goed?”

Inspiratie opdoen
Dat is Irene Maatman helemaal met hem eens. Als creatief directeur van Avancé communicatie houdt ze van dingen maken. En dat kan van alles zijn: een nieuwe huisstijl, complete website, of een fijne maaltijd. Met een mooi gedekte tafel maakt ze er ook thuis graag een feestje van. Onder toeziend oog van chef-kok Jan Klercq snijdt ze tijdens de kookclinic groene kool die daarna met een flinke klont boter gestoofd wordt. “Vanavond ben ik aan het creëren, wie weet doe ik ook wat inspiratie op om mee te nemen naar de werkvloer.”

Knoflookadem
Als de gerechten bijna klaar zijn, krijgt Ingmar Birza uit Deventer de zware taak te bepalen hoe de adem van zijn mede-ondernemers de dag erop zal zijn. Hij is druk in de weer met de pompoensoep. Na het koken en pureren, moet er knoflook toegevoegd worden. “Niet te veel, ik heb morgen een afspraak”, klinkt het van elders in de keuken. Voor Birza is het geen hogere wiskunde. “Ik kook graag als ik er tenminste goed de tijd voor heb. We hebben thuis ook een moestuin, dus ik voel wel voor de gerechten van ’t Diekhuus”, verklaart hij. Als grafisch ontwerper is koken eens een keer heel wat anders. “Maar ik ben nu even weg van mijn werk, dit is gewoon een ontspannen avond uit.”

Aan tafel
Eenmaal aan tafel blijkt de inzet van ervaren en onervaren koks prima uitgepakt. De gerechten worden kritisch geproefd, ingrediënten worden besproken en tips voor thuis worden uitgewisseld. Complimenten vliegen over tafel, voor de goede organisatie, het mooie menu en de prima bereiding. De kookclinic vindt al meer dan tien jaar plaats, met zulke reacties is de editie van volgend jaar alvast weer gegarandeerd

- Advertentie -