De hoofdletters van SBS Innovations verwijzen naar de achternamen van de initiatiefnemers Erik Schouls, Gerrit Bisschop en Arie Schuurkamp. Zij hebben als missie om onderscheidend te zijn door mensenlevens te redden. Hun eerste product is een detector van koolmonoxide. Naar aanleiding van het zoveelste tragische ongeluk met dit zeer giftige gas vroegen ze zich waarom er nog geen technische oplossing is om de risico’s aanzienlijk te verkleinen.

SBS Innovations is een beginnend bedrijf met ’t Harde als uitvalsbasis. De activiteiten van het drietal trokken vrijwel meteen de aandacht van de organisatoren van de Veluwse Innovatieprijs. Een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland, het samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijsinstellingen en lokale overheden op de Noord-Veluwe en in Zeewolde.

Verbazing
Het verhaal van SBS Innovations begint bij een keukentafelgesprek op ’t Harde. Erik Schouls: “Daar kwam het overlijden door koolmonoxidevergiftiging van twee jonge kinderen ter sprake. Wij vroegen ons af hoe het mogelijk is dat in deze tijd nog steeds mensen overlijden aan vergiftiging door koolmonoxide. Of dat het gas nog steeds slachtoffers maakt die de rest van hun leven gehandicapt zijn.”

Koolmonoxidemelders bestaan uiteraard al langer. “Maar,” zegt Arie Schuurkamp, “als zo’n melder een waarschuwingssignaal afgeeft, wil je als huisgenoot onmiddellijk in actie komen. Dat is niet zo vreemd als je je kind of partner wilt redden uit een gevaarlijke situatie. Het probleem daarbij is dat degene die de helpende hand wil toesteken eveneens wordt blootgesteld aan koolmonoxide in die ruimte. Met vaak fatale gevolgen voor iedereen. Wij gingen op zoek naar technische mogelijkheden om de veiligheid aanzienlijk te verbeteren. We kwamen er tot onze verbazing achter dat de meest essentiële oplossing nog niet bestond.”

CO-Switch
De detector van SBS Innovations schakelt direct en automatisch de cv-ketel uit als er koolmonoxide ontstaat. Eigenlijk tot hun verbazing had nooit iemand dat eerder bedacht. Het resultaat is – na een lange periode van patentprocedures, veiligheidstesten en toetsing aan richtlijnen – de ‘ReTwist CO-Switch’. De detector vindt inmiddels – aanvankelijk in bescheiden hoeveelheden – zijn weg naar de Nederlandse huishoudens via onder meer groothandels voor loodgieters en installateurs. De bedenkers koesteren de ambitie om nog meer veiligheidsproducten te laten volgen.

Bij de ontwikkeling is voortdurend rekening gehouden met duurzaamheid. De detector heeft een verwachte levensduur van tien jaar en verbruikt zeer weinig energie

Duurzaam
Bij de ontwikkeling van de ‘ReTwist CO-Switch’ is voortdurend rekening gehouden met duurzaamheid. “De detector heeft een verwachte levensduur van tien jaar. Zo goed als alle onderdelen en materialen zijn daarna recyclebaar,” legt Gerrit Bisschop uit. “Daarnaast verbruikt het product zeer weinig energie. Voor het verpakken en het verzenden willen we zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking inschakelen. We hebben onlangs een contract afgesloten met de sociale werkvoorzieningsorganisatie Inclusief Groep in Nunspeet. Voor de assemblage willen we voornamelijk samenwerken met partners in de regio Noord-Veluwe.”

De ReTwist CO-Switch moet binnen 2,5 meter van de bron, de cv-ketel worden geplaatst. De koolmonoxidemelder met schakelstekker is voorzien van een hoogwaardige sensor. De melder waarschuwt met licht – en geluidsignalen wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide gedetecteerd wordt en schakelt automatisch de cv-ketel uit.

Juryrapport
Bij de Veluwse Innovatieprijs 2017 behaalde het jonge bedrijf uit ’t Harde een plaats in de finale. Het juryrapport was vol lof: “Bij de ontwikkeling van de ‘ReTwist CO-Switch’ hebben de bedenkers veel barrières moeten slechten. Zonder te beschikken over relevante netwerken hebben ze zich een weg gebaand om aan de strenge veiligheidseisen te voldoen en de interesse van de markt te wekken.”

Starter van het jaar
Kort na deze podiumplaats viel het bedrijf opnieuw in de prijzen. Dit keer op initiatief van de Rabo Bank Noord-Veluwe die maandelijks een starter van de maand selecteert. Uit die groep ondernemers wordt de starter van het jaar gekozen. De hoofdprijs voor 2017 ging naar SBS Innovations. Dat werd op 27 januari bekend gemaakt tijdens het evenement ‘Startersdag Veluwe’.

Onder controle De belangstelling voor de ReTwist CO-Switch is bij veel partijen groot. De startende ondernemers willen met de productie echter niet te hard van stapel lopen. “Tot nu toe zijn we er in geslaagd om het hele proces stap voor stap te doorlopen en onder controle te houden. Dat blijven we doen en daarom voeren we de productie geleidelijk op en niet met grote sprongen,” aldus Gerrit Bisschop.

- Advertentie -