Wijnproeverij ‘t Hof van Gelre smaakt in alles naar meer!

“Als ik met zo’n doosje wijn naar buiten loop, word ik al vrolijk bij de gedachte aan wanneer, met wie en waarbij ik welke fles ga opentrekken.” Eén van de proevers bij de proeverij, donderdag 31 januari in hotel Hof van Gelre in Lochem is overduidelijk in zijn nopjes met zijn wijnoogst.

 

Zijn wijnoogst overigens die veel ‘rijker’ is dan die – met alle respect overigens – paar flesjes wit en die paar flesjes rood. Want Rob Finster van Wijnimport Lochem schenkt zijn publiek – een klein maar vooral gezellig gezelschap – ook volop heerlijke wijnverhalen.

Trouwens, wie de combinatie Rob Finster en ‘t Hof van Gelre bekend in de oren klinkt… Dat klopt. Tot eind 2018 was het immers zijn hotel. Nu hij het verkocht heeft, stort hij zich helemaal op zijn eind 2016 opgerichte Wijnimport Lochem. En  ‘schreeuwt’ hij zijn liefde voor wijnen van de daken.

Onherkenbaar vermomd
Het wordt een reis om de wereld in acht wijnen. Vier wit, vier rood. Een verrassingsreis, want elke fles wordt onherkenbaar vermomd in aluminiumfolie uitgeschonken. Eerst is het kijken geblazen. Het glas tegen het licht. Proeven met de ogen. Dan komt de neus in het spel. Ruiken. Er wordt gesnoven dat het een lust is. Abrikoos komt voorbij. Appel ook. Zo’n groene, tikje zure.

Pas dan geeft ‘meester’ Rob het verlossende woord: er mag geproefd worden. Voorzichtig, bijna schuchter soms. Weer worden indrukken met elkaar gedeeld. Eerste schoten voor de boeg waar het gaat om land van herkomst en druivensoort worden gegeven.

 

Toegesneden amuse
Dan is het tijd – ja, de reis is geheel verzorgd – voor een heerlijke, helemaal op de wijn in kwestie toegesneden amuse. Waarna nog een keer geproefd mag worden. De combinatie maakt nog meer smaken los. En nog meer tongen. Maar of er echte kenners in het zaaltje zitten, nee, vooral genieters. Die Rob keer op keer weer uiterst aangenaam weet te verrassen.

Van Zuid-Afrika gaat het naar Duitsland. Van daar helemaal naar Australië. Om weer door te gaan naar Chili. Via Spanje, welteverstaan. Van druivensoort naar druivensoort gaat de reis: chenin blanc, weissburgunder, chardonnay, merlot…

Zo belanden we ook bij riesling en pinot noir. En al roept het land van herkomst in eerste instantie veel ongeloof op, zodra de flessen zijn onthuld en er geproefd is, zijn we het unaniem eens: zelfs in Canada, in British Columbia om precies te zijn, worden heerlijke wijnen gemaakt!

Bekend terrein
De wijnreis eindigt op bekend terrein. In de Achterhoek en Twente om precies te zijn. Als toetje – al zijn het geen dessertwijnen – en eigenlijk buiten de echte proeverij om schenkt Rob een witte en een rode die gemaakt zijn van druiven uit de regio. Samengesteld door twee befaamde Nederlandse sommeliers. Geproduceerd op Neerlands Wijnmakerij in Bentelo.

Weer is de verrassing compleet. En aangenaam. De wijnen, die onder de naam Royal Dutch Wines uitsluitend in de horeca op de kaart staan, vallen uitstekend in de smaak. Net als trouwens de hele avond van begin tot einde naar meer smaakte.

- Advertentie -