Er zijn steeds meer signalen dat de bedrijvigheid in Deventer zich herstelt. “Dit heeft enerzijds te maken met de landelijk en internationaal aantrekkende economie. Anderzijds is het ook te danken aan onze uitstekende marketingcommunicatie en acquisitie”, aldus Robin Hartogh Heys, wethouder Economische Zaken.

Nationaal opererende bedrijven, zoals Payroll Select, concentreren bijvoorbeeld hun regionale diensten in Deventer. Daarnaast hebben diverse bedrijven afgelopen jaar hun bestaande vestiging in Deventer uitgebreid of gaan dat binnenkort doen. “Ook zien we diverse nieuwe, startende bedrijven in bestaande bedrijfspanden op onze ‘oude’ bedrijventerreinen. De ruimte op die terreinen en de voorraad aan beschikbare panden en kantoorruimtes neemt dan ook duidelijk af.”

A1 Bedrijvenpark Deventer staat duidelijk in de belangstelling bij makelaars, vastgoed- en investeringsmaatschappijen en zoekende bedrijven, aldus de wethouder. “Dat heeft alles te maken met de landelijke en internationaal aantrekkende economie, het feit dat andere vestigingslocaties in Deventer steeds minder ruimte bieden en onze uitstekende marketingcommunicatie en acquisitie.” Onderhandelingen met meerdere partijen bevinden zich momenteel in de finale afronding. “Ik heb goede hoop dat we dit jaar nog één of twee nieuwe vestigers bekend kunnen maken”, stelt Hartogh Heys. “Ook het feit dat ondernemend Deventer – vertegenwoordigd in de Economische Alliantie – steeds meer zijn rol oppakt om samen met ons bedrijven en werkgelegenheid naar Deventer te halen, werkt positief.”

Juni dit jaar tekenden AkzoNobel, provincie Overijssel en de gemeente een intentieverklaring om samen het Deventer Open Innovation Center (DOIC) te ontwikkelen. Dit moet een internationale broedplaats worden voor open innovatie in de chemie en technologie rondom AkzoNobel’s Research & Development centrum in Deventer. “De ambitie is om binnen zeven jaar 650 gebruikers te huisvesten, onder wie de 270 werknemers van AkzoNobel die nu al op de locatie werken. Inclusief de indirecte werkgelegenheid in bijvoorbeeld toelevering en dienstverlening komt dit neer op ruim duizend arbeidsplaatsen in 2023.” De beoogde opening van het DOIC is op 1 januari 2017.

Een heel belangrijk aandachtspunt is de nog achterblijvende werkgelegenheid. “We spannen ons zwaar in om mensen uit de bijstand te halen en aan het werk te helpen. De groei van bestaande bedrijven en de komst van nieuwe bedrijven naar Deventer is daarom ook heel belangrijk. Gezien de ontwikkelingen, verwacht ik dat we ook op dit punt snel positief nieuws kunnen melden.”

Tot slot noemt de wethouder een aantal belangrijke evenementen en ontwikkelingen die Deventer de komende tijd verder op de kaart zullen zetten. “Het EK vrouwenvoetbal in 2017, waarbij vijf wedstrijden worden gespeeld in De Adelaarshorst, de nieuwe start van het Deventer Verhaal, de toekomst van het Speelgoedmuseum, de Internationale Hanzedagen, de eerste IJssel biënnale en de tentoonstelling roofkunst in de Bergkerk. Stuk voor stuk kansen én uitdagingen voor Deventer.”

- Advertentie -