De Ruwbouw Groep is de winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2017. Juryvoorzitter Piet Mosterd (AWL-Techniek, Harderwijk) maakte dit tijdens de finaleavond bekend in de theaterzaal van Veluvine in Nunspeet. De jury was lovend over de ontwikkeling van een totaal nieuwe bouwsteen. Bij de productie daarvan verdwijnen grote hoeveelheden CO2 voorgoed uit het ecosysteem.

De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. De wedstrijd is een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland. Het samenwerkingsverband van ondernemers op de Noord-Veluwe en in Zeewolde. Met deze prijs wil De Diamant vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid stimuleren. Voor de zesde editie kwamen er twaalf inzendingen binnen. De jury selecteerde drie genomineerden en wees, na bedrijfsbezoeken aan de finalisten en uitvoerig beraad, de producent en leverancier van bouwelementen, wanden en vloeren als winnaar aan.

De innovatie mag een revolutie in de productiewijze van bouwelementen genoemd worden, aldus het juryrapport

Compensatiesteen
Het hoofdkantoor van De RuwBouw Groep is gevestigd in Harderwijk, samen met een van de kalkzandsteenfabrieken. Bij ongeveer een derde van alle laagbouwwoningen in Nederland is gebruik gemaakt van een van de producten van dit bedrijf. De voortdurende zoektocht naar alternatieve basismaterialen heeft een bijzondere innovatie opgeleverd. Er komt geen kalk aan te pas. Het gaat om de ‘CO2mpensatiesteen’. (spreek uit: Compensatiesteen).

Uitzonderlijke sterkte
Hoofd Research & Development, Frans Temmermans, begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de Compensatiesteen. Via een Belgische relatie raakte hij betrokken bij een proces om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Vrij snel ontstond de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te vervaardigen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.

Bekroning
“De innovatie mag een revolutie in de productiewijze van bouwelementen genoemd worden,” aldus het juryrapport. “Zeker ook omdat er per steen een grote hoeveelheid CO2 voorgoed uit het ecosysteem verdwijnt. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig. Er komt zelfs energie bij vrij.” Frans Temmermans stond, samen met business development manager, Steffen van Rijs, stralend op het podium. “De Veluwse Innovatieprijs voelt voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt als een bekroning,” lacht hij. Steffen van Rijs: “De bouwwereld draagt ook verantwoordelijkheid voor de uitstoot van CO2. Met deze innovatie hebben we daar een praktisch antwoord op gevonden.”

Kloosterhaar
De Compensatiesteen trok meteen de aandacht van de landelijke media. Voornamelijk vanwege het gebruik van koolstofdioxide. Reportages over de De RuwBouw Groep kwamen in beeld bij het NOS Journaal en de actualiteitenrubriek ‘Nieuwsuur’. Het bedrijf produceert het revolutionaire bouwelement inmiddels in de daartoe omgebouwde fabriek in het Overijsselse Kloosterhaar. In de ketels waar voorheen de kalkzandstenen onder hoge druk en hoge temperatuur werden gebakken, vindt nu de beluchting met CO2 plaats.

Nieuwe fabriek
Voor niet-dragende toepassingen, zoals scheidingswanden, is de Compensatiesteen al goedgekeurd door de bouwkundige instanties. Wanneer de certificering voor dragende bouwdelen als muren en vloeren een feit is – en als het product in de markt even populair blijkt als bij de introductie – wil de RuwBouw Groep een nieuwe fabriek bouwen op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk. Het grote voordeel daarvan is de samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe, dat op hetzelfde terrein werkt aan een biovergister dat zuivere CO2 kan leveren.

Jan Kuipers
De twee andere sterke finalisten waren Jan Kuipers (Nunspeet) en SBS Innovations (’t Harde). “Wij willen de complete openbare ruimte inrichten,” luidt het motto van de Nunspeetse onderneming. Dat lukt aardig, want overal zijn zitbanken, abri’s en ander straatmeubilair van het bedrijf te vinden. Jan Kuipers is vooral bekend als de ontwikkelaar en producent van etagerekken. In heel Nederland en in veel andere landen maken fietsers er dankbaar gebruik van om hun rijwiel te stallen bij stations. Door een uniek mechanisme kunnen zij hun fiets boven andere fietsen parkeren, zonder een tilbeweging te hoeven maken.

Vergaande automatisering
Product- en procesinnovatie gaan bij Jan Kuipers hand in hand. Algemeen directeur Martin van Brederode vertelt: “Diverse vernieuwingen, onder andere met de inzet van lasrobots, maken het mogelijk om de kwaliteit van onze producten nog verder te verhogen, de kostprijs te verlagen en nieuwe toepassingen uit te kunnen voeren. Wat mij betreft is het vooral erg belangrijk dat we dankzij deze automatiseringsprocessen de productie in Nederland kunnen houden. Het dubbellaags fietsparkeersysteem (Optima V10) wordt bijvoorbeeld continu herontworpen om aan de eisen van de tijd te voldoen. Of om die een stapje voor te blijven. Voor onze concurrentiepositie is het essentieel en een voortdurende uitdaging om goedkoper te kunnen produceren, zonder dat we concessies doen aan de kwaliteit. In vijf jaar tijd zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om de productiekosten van de etagerekken te halveren.”

SBS Innovations
De derde finalist, SBS Innovations (’t Harde), is een echte start-up. Het eerste product is een detector van koolmonoxide, waar de drie startende ondernemers een uiterst belangrijke functie aan toevoegden. Het apparaat schakelt direct de cv-ketel uit als er koolmonoxide wordt gedetecteerd. Eigenlijk tot hun verbazing had nooit iemand dat eerder bedacht. (Elders in dit magazine staat een uitgebreid artikel over SBS Innovations, red.)

Iedereen heeft belang bij een veerkrachtige en vitale regio die kan meebewegen met economische en maatschappelijke veranderingen

Speerpunt
Innovatie is één van de speerpunten van De Diamant van Midden-Nederland. “Ik weet dat er veel ondernemers op de Noord-Veluwe vernieuwend bezig zijn,” zegt vicevoorzitter Ronald Cleijsen. “Het verhaal gaat altijd dat ze dat uit bescheidenheid voor zich houden. Ze komen er pas mee naar buiten als er successen te melden zijn. Maar uiteindelijk heeft iedereen belang bij een veerkrachtige en vitale regio die kan meebewegen met economische en maatschappelijke veranderingen.”

Kleinschaligheid
“Overigens is innovatie geen doel op zich,” benadrukt hij. “Innovatie is een middel om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid op peil blijft en dat de economische kracht in stand blijft. De Noord-Veluwe kent een enorme verscheidenheid aan soorten bedrijvigheid. Er is geen grote branche vertegenwoordigd die als magneet kan functioneren en ondernemers voortstuwt in de ontwikkelingen. De kleinschaligheid van de bedrijven speelt ook een rol. Gemiddeld werken Noord-Veluwse bedrijven met zeven personeelsleden. Dat maakt de toegang tot kennis en netwerken op het gebied van innovatieve ontwikkelingen lastiger.”

Innovatiehuis
“Bij innovatieve plannen hebben ondernemers in de regio dus een steuntje in de rug nodig. Dat geven we in het Innovatiehuis De Diamant, een fysieke plek in de Rabobank Noord-Veluwe in Nunspeet. Daar zijn innovatiemakelaars actief. Deskundigen op het gebied van kennis, onderwijs, groene economie, financiën enzovoorts. Zij helpen ondernemers met informatie, met de mogelijkheden van subsidievormen en met het leggen van verbindingen met andere bedrijven en kennisinstellingen. De ondernemers oordelen positief over de ondersteuning, waardoor er sprake is van een sneeuwbaleffect. Steeds meer ondernemers weten van het bestaan van het Innovatiehuis.”

Technologische transitiefase
Juryvoorzitter Piet Mosterd vult aan: “Als we naar de marktontwikkeling kijken, dan mag je concluderen dat het met de innovatiekracht van de regio wel aardig gesteld moet zijn. Bedrijven hebben de afgelopen jaren ontwikkelingen doorgevoerd waardoor ze in de vaart der volkeren meekunnen. Veel Noord-Veluwse bedrijven hebben volle orderportefeuilles. Zij hebben dus hun business op orde.

Tegelijkertijd bevindt de wereld zich in een technologische transitiefase. Robotisering is daarbij het sleutelbegrip. Op dat gebied moet er nog wel het een en ander gebeuren in onze regio. Uiteraard wordt er door ondernemers nagedacht over wat nieuwe technologieën voor hen kunnen betekenen. Vanwege de snelheid en de veelheid van de ontwikkelingen vragen ze zich vooral af wanneer ze in moeten stappen.” Iedereen heeft belang bij een veerkrachtige en vitale regio die kan meebewegen met economische en maatschappelijke veranderingen.

- Advertentie -