Vroeger was de koop of verkoop van een woning simpel. Met een contract van een A4tje, een afspraak bij de bank en een afsluitende bijeenkomst bij de notaris was de boel geregeld. Hoe anders is dat nu. De papieren tijger is de afgelopen decennia gegroeid en zonder makelaar is het haast onmogelijk om een woning te kopen of verkopen.

Verantwoordelijk
Mensen denken soms dat het kinderlijk eenvoudig is: een paar leuke foto’s en een enthousiaste tekst op Funda zetten en klaar. Maar niets is minder waar, er komt veel meer bij de koop of verkoop van een woning kijken. Als er dingen misgaan, komt dat al snel voor rekening van de verkopende partij. Er rust veel verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij de verkoper. Een goede makelaar doet meer dan alleen de beste deal sluiten. Hij staat bij in het hele proces van keuringen, rapporten en regels. Bij een eenvoudige transactie merkt niemand wat er allemaal gebeurt, behalve dat je tegenwoordig zo een maand verder bent voor de boel geregeld is. Maar bij een complexere transactie bewijst een makelaar al snel zijn meerwaarde. Moet er bijvoorbeeld een verbouwde woning worden terugverkocht aan de woningbouwvereniging? Dan moet vastgesteld worden hoe groot de winst voor de woningeigenaar is, hoe de overdracht terug naar de woningbouw geregeld moet worden en wat de rol van de bank in dat proces precies is.

1 = 3
Een goede makelaar verkoopt geen stenen. Hij gebruikt zijn mond en zijn handen om een emotie te verkopen. Bij een goede prijs wordt een huis altijd verkocht, maar de makelaar heeft wel keuzes. Verkoopt hij een woning voor de beste prijs of regelt hij meerdere transacties tegelijk voor de klant? Als iemand een woning in de verkoop wil doen, is het altijd belangrijk te bekijken hoe de toekomst er voor de verkoper uit zal zien. Is het verstandig te wachten met de aankoop van een nieuwe woning of is snel toeslaan de beste keus? Wellicht is er al een koper voor de woning in beeld en misschien is diens woning wel geschikt voor een klant die de makelaar in zijn kaartenbak heeft zitten.

Maatwerk
Kortom, het makelaarsvak is maatwerk. De toekomst van de klant is het uitgangspunt, maar vaak zijn er meerdere transacties te sluiten waardoor iedereen snel en voor een goede prijs een droomhuis in bezit kan hebben. Een goede makelaar bewijst zijn meerwaarde niet alleen door kennis van regels en huizenprijzen, maar ook door een goede visie en vooruitziende blik.

 

- Advertentie -