In de provinciale werkgelegenheidsenquête van Gelderland (december 2015) staat de gemeente Voorst op een glorieuze tweede plaats. Wat trekt ondernemers in deze plattelandsgemeente in de Stedendriehoek?

Een uitzonderlijke prestatie, want gemiddeld in heel Gelderland was er sprake van een bescheiden banengroei van 0,1%. In de Stedendriehoek daalde het aantal banen in 2014-2015 met 1,1%, waar het in de periode 2011-2014 nog met slechts 0,6% afnam. De gemeente Voorst wist in die jaren gemiddeld steeds 2,9% meer banen te realiseren, wat in 2015 steeg naar 4,6%! In totaal staat de teller nu op ruim 35.500 banen.

Als iemand kan oordelen over het vestigingsklimaat, is het Herold van den Belt, directeur van Wasco, groothandel in verwarming, sanitair en onderdelen. Zijn vader richtte het bedrijf op in 1970, in zijn woonplaats Twello. In de loop der jaren groeide het bedrijf door: inmiddels heeft het drie distributiecentra, één in Rotterdam en twee in Twello. Herold van den Belt staat sinds 1997 aan het roer en ziet geen enkele noodzaak om zich elders te vestigen. “Dit is onze oorsprong, hier hebben we het bedrijf opgebouwd. Bovendien zitten we hier vlak bij de kruising van de oost-west en noord-zuid route. Logistiek ideaal voor onze business.”
Toen het bedrijf in Twello uit zijn jasje groeide, zocht Van den Belt voor een nieuw magazijn naar een locatie in de buurt. Het werd Ecofactorij, op vijf minuten afstand. Hij noemt die nabijheid ook gunstig voor de medewerkers. “Je kijkt natuurlijk primair naar je operatie. Maar nu vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Wij hoeven niet in de Randstad te zitten. Onze 32 afhaalvestigingen garanderen een goede bereikbaarheid in de buurt van installateurs door het hele land.”

Nieuwkomer in de gemeente Voorst is Ingenieursbureau Evan Buytendijk, afkomstig uit het centrum van Apeldoorn en sinds 1 januari dit jaar gevestigd in een voormalige boerderij in het buitengebied van Wilp. “We wilden sneller op de snelweg kunnen zijn en meer parkeergelegenheid voor onze klanten rond de zaak. En verder de ruimte opzoeken qua omgeving, dat leek ons goed voor de inspiratie”, verklaart directeur Evan Buytendijk. “In Apeldoorn huurden we parkeerplaatsen bij en dan nog was het voor klanten altijd zoeken naar een plekje.”

Het adviesbureau kent een breed dienstenportfolio, waaronder FSC- en PEFCCoC- certifi ceringen voor bedrijven in de houtketen en PEFC-boscertifi cering voor duurzaam bosbeheer. Verder verzorgt het bureau trainingen en keuringen op het gebied van hout, en advies over wet- en regelgeving. Er werken vijf medewerkers bij Evan Buytendijk. “Iedereen is tevreden over de nieuwe locatie, het scheelt qua reistijd niet veel ten opzichte van ons oude kantoor. En klanten vinden het fantastisch: het is makkelijk aan te rijden, ze gaan echt op hun gemak zitten. Kortom, Voorst is een goede keus geweest.”

- Advertentie -