‘’Als er één blote voet over de dam is, volgen er meer. Een beetje onwennig dus, een tikje kat uit de
boom-kijkerig. Zo van wie durft, wie trekt er het eerst de stoute schoenen aan, beter gezegd uit. Net als zijn
sokken.” Vera Kleinrensink, eigenaar/gastvrouw van restaurant Amuse aan de Eperweg in ‘t Harde, vindt het
elke keer weer mooi om te zien hoe bezoekers het ervaren en er op reageren, blootsvoets over en door
structuren als zand, aarde, kruiden, gras en zelfs modder.

Blotevoetenpad
Plaats van handeling zijn de A. Vogel Tuinen, meer in het bijzonder het blotevoetenpad dat daar deel van uitmaakt. Het zijn de buren van Amuse, de A. Vogel Tuinen. Maar het is tegelijk ook de plek, de zeg maar gerust culinaire tuin waar Vera en haar man, kok Pim Kleinrensink allerlei kruiden, planten en bloemen plukken en oogsten voor in en bij hun gerechten. Over koken en dicht bij de natuur gesproken. En over het gebruiken van lokale en regionale producten. Want daar is Amuse helemaal van. In alles wat er op tafel wordt gezet.

Ver van de natuur
Nico Jansen, directeur van Ongewoon Reclamebureau in Deventer, noemt het bezoek aan de tuinen zonder meer geslaagd: “Het is in alles een boeiende en interessante ervaring. Niet in de laatste plaats omdat je zo op je blote voeten, verschillende soorten ondergrond voelend, luisterend naar het gepassioneerde verhaal van Wilfred Schenk, het hoofd van de tuin, er nog maar eens overduidelijk op wordt gewezen hoe ver wij inmiddels afstaan van de natuur. En van wat die natuur ons allemaal te bieden heeft aan bijzondere ingrediënten voor ons welzijn en voor onze gezondheid”.

Dubbel verrassen
Vera Kleinrensink weer: “Dat is dan ook precies de bedoeling van ons tuin/restaurant event: onze gasten even helemaal uit het alledaagse halen. Ze verrassen met een heel ander soort kennis dan de management- en marketingkennis die ze over het algemeen krijgen voorgeschoteld. Ze dubbel verrassen zelfs: eerst in de tuin, daarna tijdens ons Amuse proeverijdiner. Waarin, verdeeld over twaalf gerechtjes, natuurlijk ook volop lekkers uit de tuin is verwerkt.”

Doorlopende voorstelling
Een succes, dat concept. De deelnemers, zo’n dertig in totaal, lieten zich de ‘hapjes’ prima smaken. Wat ze daarbij – in de zin van lekker losjes – zeker ook erg lekker vonden, was dat het eten en de gesprekken echt één geheel vormden. Niks geen gangen en dus geen gewacht op het voor-, tussen-, hoofd- of nagerecht, nee, één heerlijke doorlopende voorstelling, het diner. En dus één heerlijk event in ‘t Harde, bij Amuse!

- Advertentie -