Dit Belgische familiebedrijf is al ruim een eeuw actief als distributeur van machines voor de bouwindustrie en openbare werken. In Afrika, Frankrijk en de Benelux. En in ons land vanuit Zutphen.

De Zutphense vestiging met zo’n vijftig medewerkers is een 100 procent Nederlandse onderneming. Een landelijk netwerk van servicemonteurs ondersteunt de operatie en repareert op locatie machines van klanten. De BIA Group is exclusief distributeur van drie bekende merken, waarbij Komatsu bijna 80 procent van de omzet uitmaakt. “Denk aan grondverzetmachines en machines voor de industrie en de recycling, zoals graafmachines, wielladers, bulldozers en knikdumpers”, vertelt Ben Möhlmann, country sales manager Nederland bij de BIA Group. De overige twee merken betreffen Metso (brekers, zevers en shredders voor grind, afval en puin) en TecnoGen (aggregaten en generatoren).

Net als veel andere bedrijven komt de BIA Group uit een tijd van crisis. “Nu krabbelt de markt op en daar profiteren wij van. We groeien mee met de markt, soms zelfs harder. Dit komt doordat Komatsu focust op ecologisch verantwoorde machines”, aldus Möhlmann. Hij doelt hiermee op de hybride machines, die de energie tijdens het werken en zwenken opvangen en teruggeven als de machine om energie vraagt. “De 21 ton wegende kraan in dit segment zorgt zo voor een brandstofbesparing van 20 tot 40 procent. Dat kan de klant 6 liter per uur schelen. En als je kijkt naar de totale levensduur van de machine, heb je het al snel over 60.000 euro oftewel 35 procent van de aanschafprijs.” Inmiddels heeft BIA Group ook een 36 tons kraan aan dit gamma toegevoegd.

Werken met een ecologisch verantwoorde machine levert ondernemers nog meer voordelen op. “De overheid beloont dergelijke milieuvriendelijke investeringen met subsidies. En bedrijven scoren ermee op de milieuladder en kunnen hoger inschrijven bij aanbestedingen.” Een tweede interessante feature is het volledig geïntegreerde 3D GNSS-systeem op bulldozers en graafmachines. “Je kunt een tekening van het landschap in het geheugen van de machine zetten en die weet dan precies waar hij hoe diep moet graven. Hierdoor kan de machinist zijn werk efficiënter doen, wat 25 procent scheelt in tijd”, stelt Möhlmann. “Hiermee heeft Komatsu een voorsprong in de markt, waar veel bedrijven voor open staan.”

BIA Group onderscheidt zich niet alleen in sales, maar ook in service. Goed en tijdig onderhoud is belangrijk, zegt Möhlmann. “Daar geven we proactief invulling aan met Komtrax, waarmee we al onze machines kunnen monitoren: stilstand, brandstof, power/efficiency mode, urenstand, etc. Zo kunnen we bijtijds de klant informeren dat er onderhoud aan zit te komen en kan hij daar rekening mee houden in zijn planning.” In het oog springende verkoopsuccessen: vierhonderd graafmachines en kleine wielladers voor Boels Rental en vier knikdumpers voor Boskalis.

- Advertentie -