Je hebt van die mensen bij wie het ondernemen in de genen zit. Dat geldt zeker voor Gert van der Steen. Samen met zijn vrouw Karen is hij de initiator van wellnesscentrum De Veluwse Bron. Het centrum opent in juni dit jaar zijn deuren en biedt dan werkgelegenheid aan zo’n honderd medewerkers. Momenteel zijn er dagelijks circa zestig tot tachtig mensen op de bouw aan het werk. De bouw verloopt tot nu toe vlotjes. En dat is een wereld van verschil met de tijd vóór de bouw. Een verhaal over doorzettingsvermogen, het gedrocht dat Wet Ruimtelijke Ordening heet en samenwerken met regionale partners.

Even een stap terug in de tijd. in 1989 kocht Gert van der Steen Coldec, een bedrijf dat zich specialiseerde in grondstoffen voor de verfindustrie. In 1996, op 32-jarige leeftijd, verkocht hij het bedrijf, met destijds 72 medewerkers op de loonlijst. “En daar zat ik thuis. Genoeg geld op de bankrekening, maar niets te doen. Drie maanden heb ik zitten lummelen. M’n vrouw werd er gek van. Ik bemoeide me op een gegeven moment zelfs met het stofzuigen. Tijd dus voor wat anders. Ik heb toen samen met een compagnon het bedrijf Lelykopters opgezet. Helikoptervluchten voor particulieren, evenementen en het bedrijfsleven.

Het was een beetje een uit de hand gelopen hobby. Dat bedrijf hebben we tot in detail geperfectioneerd. We waren maar een gewoon bedrijfje met vijf medewerkers, maar op luchtvaartgebied voldeden we aan de wetgeving, procedures en certificaten alsof we Martinair waren”, zegt Van der Steen lachend. “Het bloed kroop waar het niet gaan kan. De uitdaging was er af. Ik wilde wat anders en groters. Ik ben een nieuwe uitdaging gaan zoeken, waarbij Karen en ik samen ons ei kwijt konden. We kwamen uit bij wellness. We hadden totaal geen verstand van de branche, maar we wisten wel dat het een opkomende markt was en dat er dus kansen lagen.”

En dus startten Gert en Karen van der Steen in 2003 met hun wellnessplannen. Ze lieten hun oog vallen op het Kievitsveld bij Emst. In het agrarische gebied ten oosten van Emst lag het terrein tegen de Nijmolensche Plas. De plas is, in ambtelijke bewoording ‘verweven met de Ecologische Hoofstructuur (EHS)’. Dat was vragen om problemen. Dat wist ook Van der Steen. Maar dat die problemen zoveel geld en tijd zouden kosten, had ook de ondernemer pur sang niet voorzien.

De inmiddels 43-jarige Van der Steen kan zich er nog over verwonderen. “Procedures tot de Raad van State toe. Ik heb me erover verbaasd wat een gedrocht de Wet Ruimtelijke Ordening is. Het is onvoorstelbaar dat, zoals in ons geval, één burger zoveel tegen kan houden. Inspraak is goed, maar we hebben het hier in Nederland wel tot in het absurde doorgevoerd. Er was een beeldkwaliteitsplan ontwikkeld met medewerking van de gemeente, de provincie, het Geldersch Genootschap, een stedenbouwkundige, de landschapsarchitect, de buurtbewoners.

We waren het er allemaal over eens, maar het is lange tijd tegen gehouden door één burger. Er werd gezocht naar een speld in een hooiberg en ja, dan vind je altijd wel wat, waardoor je de zaak kunt vertragen.
In Nederland kennen we een cultuur van negatief klagen. Als er honderd voorstanders zijn, wordt daar niet naar geluisterd. De rechter luistert naar die ene tegenstander. Als de Raad van State ook maar één procentje twijfel heeft, dan blazen ze de zaak af. Ik kan me er nog steeds over verbazen”, zegt Van der Steen. “Al dat procederen heeft ons echt tienduizenden euro’s gekost en heel erg veel tijd. We zijn drie jaar bezig geweest met de procedure. De uiteindelijke bouw is daarbij een schijntje: twaalf maanden.”

Omgeving

Inmiddels is de bouw in volle gang. Opvallend is dat Van der Steen voor de bouw van dit miljoenenproject bewust zo veel mogelijk kiest voor ondernemers uit de directe omgeving. “Waarom van ver halen, wat er ook dichtbij voorhanden is. We zijn steeds van mening geweest dat wij gebruik maken van deze omgeving en dan mag de omgeving ook profijt van ons hebben. Op die manier kweek je ook een stukje goodwill. Bovendien is het een bijzonder project vol uitdaging. Je ziet dat men hier met plezier met de bouw bezig is. De motivatie is enorm. Op zondag komen de timmermannen, metselaars en installateurs hier naar toe met vrouw en kinderen om te laten zien wat ze aan het maken zijn. Dat is toch prachtig? We hebben hier genoeg capabele mensen in de omgeving. Daarnaast zien de bedrijven ons wellnesscentrum als hun referentie. Zij kunnen straks weer aan hun klanten laten zien wat ze in huis hebben”, aldus Van der Steen die bijna dagelijks op de bouw aanwezig is.

“Het is geweldig om te zien hoe alles vorm krijgt. Bovendien zijn er steeds allerlei zaken waar je een beslissing over moet nemen. Door hier zelf rond te lopen zijn de lijntjes kort. Ik wil absoluut
de mensen niet voor de voeten lopen of controleren. Dat hoeft ook niet, want ze doen uitstekend werk.”

Die stimulans voor de plaatselijke industrie betreft niet alleen de bouw- en installatiebedrijven. Van der Steen probeert bewust de hele recreatieve sector te betrekken bij De Veluwse Bron. “We bieden onze klanten complete arrangementen. Daarbij hebben we nauw contact met campings, hotels en restaurants in de omgeving. We proberen elkaar op deze manier te versterken. Dit stukje Veluwe biedt op deze manier iets extra’s waar we allemaal profijt van hebben.”

Personeel

Dat profijt betreft ook de bevolking. Gert en Karen van der Steen hebben een voorkeur voor
personeel uit de directe omgeving. “Daarvoor geldt weer hetzelfde. Je voelt je het visitekaartje voor je bedrijf. Het is nooit leuk om op een feestje te horen dat het bij jouw bedrijf een zooitje is”, aldus Karen, die zich intensief heeft beziggehouden met de aanname van personeel. Ook hier had elk nadeel z’n voordeel: doordat de procedures zolang duurden, was er alle tijd om sollicitanten te zoeken. Karen voerde de afgelopen jaren dan ook honderden gesprekken. “Personeel is het uithangbord van je bedrijf. Diploma’s zijn belangrijk, maar we kijken vooral naar uitstraling, gastvrijheid en klantgerichtheid. Sfeer is wat ons betreft heel erg belangrijk. Als zo iemand goed bevalt, dan komen die diploma’s ook wel. Desnoods via een interne opleiding. Mensen die aan dit profiel voldoen, hebben we genoeg in deze omgeving.

De Veluwse Bron is een compleet wellnessresort met zowel binnen als buiten tientallen manieren van ontspanning, varierend van zwembaden en Turkse stoombaden (met Hammam) tot en met een scrubtempel, Pakistaanse zoutmijnsauna en Veluwse stuifzandsauna. Het wellnesscentrum ligt op natuurterrein ‘Kievitsveld’ in de nabijheid van Emst (gemeente Epe). Van der Steen heeft het van oorsprong 9 hectare grote agrarisch gebied voor de helft aangeplant met ‘nieuwe natuur’. De overige 4,5 hectare biedt plaats aan het hoofdgebouw, de bijgebouwen, parkeerplaatsen en de kuurtuin. Het kuuroord kijkt uit over een 12 hectare grote plas.

- Advertentie -